Fethullah Gülen muszlim hitszónok, akit a török elnök a júliusi, sikertelen puccskísérlet megszervezésével vádol, azt állítja, hogy éppen Erdogan elnök szervezte meg az akciót.

Recep Tayyip Erdogan török elnök rendezte meg a július 15-i sikertelen puccskísérletet – mondta Fethullah Gülen, az Egyesült Államokban élő muszlim hitszónok, akit Ankara a puccskísérlet kitervelőjének tart.

Az elmúlt napokban annyi bizonyíték került napvilágra, hogy immár bizonyossággal kijelenthetem ezt”– mondta Gülen a Die Zeit német hetilapnak és az El País spanyol napilapnak közösen adott interjúban.

Fethullah Gülen hitszónok, akit Ankara a puccskísérlet megszervezésével vádolForrás: AFP/Selahattin Sevi

Erdogan állítólag évekkel előre eltervezte az államcsíny-kísérletet, és "csak a megfelelő alkalomra várt" – folytatta Erdogan egykori mentora. Ankara az események után átfogó társadalmi tisztogatásba kezdett, és megkezdte "a gülenista mozgalom bástyáinak" felszámolását.

Erdogan árnyékállam kiépítésével vádolja a 78 éves Gülent, akinek kétségkívül nagy a hatalma a török igazságszolgáltatáson belül. A török elnök többször követelte a hitszónok kiadatását az Egyesült Államoktól, egyelőre hiába.