Speciális, dél-koreai elit alakulat áll készen az észak-koreai diktátor, Kim Dzsongun megölésére. A terv létezését a dél-koreai védelmi miniszter is elismerte, és azzal magyarázta: Dél-Korea fenyegetve érzi magát az északi nukleáris fegyverektől.

Dél-koreai elit csapatok állnak készenlétben és csak a parancsra várnak, hogy meggyilkolják Észak-Korea teljhatalmú vezetőjét, Kim Dzsongunt. Az alakulatok és a szomszédos állam vezetőjének meggyilkolását célzó terv létezését a CNN szerint a dél-koreai védelmi miniszter is elismerte.

Őszintén megmondta

Han Min-Koo védelmi miniszter a minap egy parlamenti vitában elárulta, hogy "igen, van egy ilyen terv". Hozzátette: "Dél-Koreának van általános elképzelése és terve arra, hogy precíziós rakétákkal célozza meg az ellenség főbb létesítményeit, illetve kiiktatja az ellenség vezetőjét".

Kim Dzsongun, az észak-koreai vezető a speciális alakulatok célpontjaForrás: AFP/Kns

Az régóta gyanítható volt, hogy ilyen tervek léteznek, de a miniszter őszinte válasza sokakat meglepett. Pedig beleillik abba, hogy Dél-Korea egyre keményebb hangot üt meg északi szomszédjával, mióta Phenjan azt állította: szeptember 9-én sikeresen tesztelt egy nukleáris robbanófejet.

Már kész a terv

Az Origo is beszámolt róla, hogy nemrég kiszivárogtak a fenti terv részletei is. A Korea Tömeges Válaszcsapás és Megtorlás nevű terv szerint háború vagy atomtámadás esetén a dél-koreai hadsereg azonnal megelőző csapást mér Kim Dzsongunra és az észak-koreai katonai vezetésre.

Ehhez Szöul saját fejlesztésű, 300, 500 és 1000 kilométeres hatótávolságú, hagyományos robbanótöltettel felszerelt ballisztikus rakétákat készített elő. Jövőre pedig az egész rakétaarzenált letesztelik, és ki is bővítik.

Észak-koreai katonai parádé – Phenjan több kísérleti atomrobbantást is végrehajtott márForrás: AFP/Jung Yeon-Je

A válaszcsapás és megtorlás terve a legtöbb, amire a hadsereg saját atomfegyver híján képes"
– mondta egy névtelenül nyilatkozó dél-koreai katonatiszt. Phenjan eközben már öt kísérleti atomrobbantást hajtott végre, és Dél-Korea szerint küszöbön áll a hatodik is.