Orosz katonák érkeztek Pakisztánba pénteken az első közös hadgyakorlatra. A Barátság 2016 fedőnevű hadgyakorlat szeptember 24-én kezdődik, és október 10-éig tart. A gyakorlatot Pakisztán északi, hegyvidéki térségében tartják, illetve a pakisztáni különleges erők Haibár-Paktunkva tartománybeli kiképző központjában. A pakisztáni média szerint a kéthetes manőverben mintegy kétszáz kommandós vesz részt mindkét részről.

Az orosz külügyminisztérium korábban azt írta, hogy az első közös hadgyakorlat a két hadsereg együttműködésének erősítését szolgálja.

Pakisztán és Oroszország 2014 novemberében kötött kétoldalú védelmi megállapodást, erősítendő a két hadsereg közötti kapcsolatot. Moszkvában a rákövetkező évben döntöttek arról, hogy négy Mi-31-es harci helikoptert adnak el Pakisztánnak.

A közös hadgyakorlat megtartását rég tervbe vették, de az iszlámábádi védelmi minisztérium egyik illetékese azt mondta, hogy az eseménynek különös jelentőséget kölcsönöz az indiai katonai támaszpont elleni vasárnapi támadás, illetve az, hogy ezzel összefüggésben olyan sajtóhírek kaptak lábra a Pakisztánnal rivalizáló Indiában, hogy lefújták a hadgyakorlatot.

Vasárnap négy fegyveres hatolt be a pakisztáni határ közelében lévő indiai Uri település katonai támaszpontjára a vitatott hovatartozású, indiai és pakisztáni részre osztott Kasmírban. A hajnali támadás álmukban érte a katonákat, 17-en közülük meghaltak, 35-en pedig megsebesültek. Ez volt az utóbbi másfél évtized legsúlyosabb incidense a térségben, India pedig Pakisztánt tette felelőssé érte. Rádzs Nath Szingh indiai belügyminiszter emiatt az utolsó pillanatban lemondta oroszországi és egyesült államokbeli útját.