Orosz és szír gépek legalább harminc légi támadást hajtottak végre Aleppó felkelők által uralt negyedei ellen. Egy magas rangú szír tisztviselő szerint ezzel elkezdődött Aleppó ostroma, a bombázásokat és a tüzérségi támadásokat szárazföldi hadműveletek követik majd.

Szíriai és orosz gépek intenzíven bombázták szeptember 23-án, pénteken Aleppó lázadók kezén lévő negyedeid, miután előző nap Damaszkusz bejelentette, hogy nagyszabású offenzívát indít a nagyvárosban az ellenzéki fegyveresek kiszorítására.

Sokan vannak a romok alatt 

A szíriai harcokat nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) jelentette, hogy Aleppóban legalább harminc légi támadás történt az éjszaka folyamán és péntek reggel.

A lázadók kezén lévő Fardusz városnegyedben legkevesebb három ember életét oltották ki, a sebesültek száma pedig több tucatra tehető. Rámi Abder-Rahmán, az OSDH igazgatója szerint tartani lehet attól, hogy nőni fog az áldozatok száma, mert sokan vannak még a lebombázott épületek romjai alatt.

A szíriai gépek hordóbombákat dobnak le, míg az orosz gépek légicsapásokat mérnek ezekre a negyedekre - mondta a londoni székhelyű szervezet vezetője.

Szárazföldi támadás is lesz 

Egy névtelenül nyilatkozó magas rangú szíriai katonai illetékes megerősítette az AFP hírügynökségnek, hogy a hadsereg elkezdte Aleppóban a felderítési hadműveletet, a bombázást és a tüzérségi támadásokat. Úgy fogalmazott, hogy a harcok órákig, de akár napokig is eltarthatnak, mielőtt megkezdődik a szárazföldi hadművelet, és ennek időzítése a légicsapások eredményétől és a helyszíni helyzettől függ".

A civileket állítólag kiengedik 

A szíriai hadsereg csütörtök este jelentette be, hogy új, nagyszabású offenzívát kezd Aleppó ellenzékiek ellenőrizte keleti részei ellen. A hadsereg felszólította a civileket, hogy kerüljék el a városnak azokat a részeit, ahol lázadók, damaszkuszi szóhasználattal élve, "terroristák" tartózkodnak. A hadsereg emellett azt állította, hogy kiléptetési pontokat állított fel azoknak a civileknek és lázadóknak, akik el akarják hagyni Aleppót.

Lavrov és Kerry nem tudnak megegyezni 

A legutóbbi, orosz-amerikai megállapodáson nyugvó szíriai tűzszünetet Damaszkusz hétfőn este felmondta. Helyszíni jelentések szerint ezt követően újraindultak a légicsapások az évek óta zajló harcokban teljesen rommá lőtt Aleppóban és környékén. Közben John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az elmúlt napokban többször tárgyalt a tűzszünet helyreállításáról, de egyelőre hasztalanul.