Szír és orosz erők ostromolni kezdték Aleppót

Syrian civil war Syria Aleppo 2016 vacuum bomb Syrian army September Sukeri
ALEPPO, SYRIA - SEPTEMBER 05: Children inspect the debris as civil defense members carry out search and rescue operation over the wreckage of collapsed buildings after Syrian army war planes staged air strikes with vacuum bombs in opposition controlled Suqari neighborhood of Aleppo, Syria on September 05, 2016. Several casualties reported after the attack. Ibrahim Ebu Leys / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Orosz és szír gépek legalább harminc légi támadást hajtottak végre Aleppó felkelők által uralt negyedei ellen. Egy magas rangú szír tisztviselő szerint ezzel elkezdődött Aleppó ostroma, a bombázásokat és a tüzérségi támadásokat szárazföldi hadműveletek követik majd.
Vágólapra másolva!

Szíriai és orosz gépek intenzíven bombázták szeptember 23-án, pénteken Aleppó lázadók kezén lévő negyedeid, miután előző nap Damaszkusz bejelentette, hogy nagyszabású offenzívát indít a nagyvárosban az ellenzéki fegyveresek kiszorítására.

Sokan vannak a romok alatt

A szíriai harcokat nyomon követő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) jelentette, hogy Aleppóban legalább harminc légi támadás történt az éjszaka folyamán és péntek reggel.

A lázadók kezén lévő Fardusz városnegyedben legkevesebb három ember életét oltották ki, a sebesültek száma pedig több tucatra tehető. Rámi Abder-Rahmán, az OSDH igazgatója szerint tartani lehet attól, hogy nőni fog az áldozatok száma, mert sokan vannak még a lebombázott épületek romjai alatt.

A szíriai gépek hordóbombákat dobnak le, míg az orosz gépek légicsapásokat mérnek ezekre a negyedekre

- mondta a londoni székhelyű szervezet vezetője.

Szárazföldi támadás is lesz

Egy névtelenül nyilatkozó magas rangú szíriai katonai illetékes megerősítette az AFP hírügynökségnek, hogy a hadsereg elkezdte Aleppóban a felderítési hadműveletet, a bombázást és a tüzérségi támadásokat. Úgy fogalmazott, hogy

és ennek időzítése a légicsapások eredményétől és a helyszíni helyzettől függ".

A civileket állítólag kiengedik

A szíriai hadsereg csütörtök este jelentette be, hogy új, nagyszabású offenzívát kezd Aleppó ellenzékiek ellenőrizte keleti részei ellen. A hadsereg felszólította a civileket, hogy kerüljék el a városnak azokat a részeit, ahol lázadók, damaszkuszi szóhasználattal élve, "terroristák" tartózkodnak.

A hadsereg emellett azt állította, hogy kiléptetési pontokat állított fel azoknak a civileknek és lázadóknak, akik el akarják hagyni Aleppót.

Lavrov és Kerry nem tudnak megegyezni

A legutóbbi, orosz-amerikai megállapodáson nyugvó szíriai tűzszünetet Damaszkusz hétfőn este felmondta. Helyszíni jelentések szerint ezt követően

újraindultak a légicsapások az évek óta zajló harcokban teljesen rommá lőtt Aleppóban és környékén.

Közben John Kerry amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az elmúlt napokban többször tárgyalt a tűzszünet helyreállításáról, de egyelőre hasztalanul.