Öt másik jelölt mellett Szócska Miklós volt egészségügyi államtitkár is versenybe száll a WHO főtitkári posztjáért.

A magyar kormány Szócska Miklóst jelölte a WHO (World Health Organization, az ENSZ egészségügyi szervezete) főtitkári posztjára, derül ki a szervezet közleményéből. Magyarországon kívül még öt ország jelölt főtitkárt:

  • Etiópia Tedros Adhanom Ghebreyesust,
  • Olaszország lavia Bustreot,
  • Franciaország Philippe Douste-Blazyt,
  • Az Egyesült Királyság David Nabarrot,
  • Pakisztán Sania Nishtart.

2017 közepétől

A jelenlegi főtitkár, Margaret Chan 2006 óta van hivatalban, a második ciklusát tölti, megbízatása 2017. június 30-án ér véget.

Az új jelölteknek 2016. november 1-2. között egy fórumon kell bemutatniuk elképzelésüket arról, hogyan vezetnék a WHO-t, illetve válaszolniuk kell a tagországok kérdéseire. 2017 januárjában a szervezet igazgatótanácsa leszűkíti a jelentkezők listáját öt főre. Mivel hat jelölt van, ez azt jelenti, hogy egyikük kiesik a versenyből.

Az igazgatótanács tagjai ezután meghallgatják a megmaradt jelölteket, végül hármukat javasolják a WHO közgyűlésének. A három végső jelölt közül a közgyűlés (vagyis a tagországok képviselői) választják ki a WHO új főtitkárát.

Egészségügyi államtitkár volt

Szócska Miklós 1960-ban született Budapesten. 1989-ben általános orvos diplomát szerzett a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. Az egyetem elvégzése után egészségügyi menedzser-képzésben vett részt Hollandiában, Japánban, és Londonban. Államigazgatási tanulmányokat folytatott az Egyesült Államokban, a Harvard Egyetemen John F. Kennedy kormányzati iskolájában szerzett mesterdiplomát 1998-ban.

1991–2009 között megszervezte és fejlesztette az 1995-ben hivatalosan is megalakuló Egészségügyi Menedzserképző Központot a Semmelweis Egyetemen, amelynek. 2009-től egyetemi docense és igazgatója. 2010-2014 között a Nemzeti Erőforrás Minisztérium majd Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkára volt.