Clinton nyerte a vitát az első értékelések alapján

2016.09.27. 10:56

Az amerikai sajtó első értékelései és az első közvélemény-kutatás szerint a demokraták jelöltje, Hillary Clinton szerepelt jobban az amerikai elnökjelöltek első televíziós vitájában.

Clinton védekezésre kényszerítette a republikánus elnökjelölt Donald Trumpot, Trump védekezésre kényszerítette Clintont, Trump unottan válaszolgatott, de nemegyszer agresszív lett, Clinton válasz nélkül hagyott lényeges kérdéseket, Trump a saját híveit megerősítette, de az ingadozó szavazókat valószínűleg eltántorította – ezek voltak az első értékelések az amerikai médiában a két elnökjelölt első tévévitája után.

A nézők többsége szerint Clinton győzött 

A CNN hírtelevízió és az ORC nevű közvélemény-kutató első felmérése szerint a vitában a nézők 62 százaléka szerint Clinton szerepelt jobban, és csak 27 százalék látta úgy, hogy Donald Trump nyerte az első vitát.

Gazdaságpolitikában Trump volt a meggyőzőbb 

Általában az a vélemény alakult ki a kommentátorokban és az elemzőkben, hogy Hillary Clinton jobban állta a sarat, mint Donald Trump, bár mind a Fox televízióban, mind a CNN hírtelevízióban megszólaló kommentátorok úgy látták, hogy a gazdaságpolitikai kérdésekben és az afroamerikaiakkal kapcsolatos problémák megítélésében Donald Trump volt a jobb és a meggyőzőbb, míg a külpolitikai és nemzetbiztonsági ügyek megvitatásában Hillary Clinton csillogtatta meg jobban a felkészültségét.

Clintonnak sikerült védekezésre kényszerítenie

A The Washington Post szerint Trump agresszívan Clintont tette felelőssé az ország bajaiért, ám nemegyszer mégis ő kényszerült védekezésre, amikor Clinton rasszizmussal vádolta meg őt, vagy a vállalatbirodalma miatti potenciális összeférhetetlenségre utalt. Ám a CNN hangsúlyosan észrevételezte, hogy Clinton egész egyszerűen nem reagált, amikor Trump előállt azzal, hogy nem ő, hanem éppen Clinton két bizalmas munkatársa kezdte terjeszteni azt az információt még a 2008-as elnökválasztási kampányban arról, hogy Barack Obama valószínűleg nem az Egyesült Államokban született. Hillary Clinton nem volt tökéletes, de nem meglepő módon jól felkészült volt. (...) Nem sikerült ilyen nagyszerűen Donald Trumpnak”– szögezi le legfrissebb kommentárjában a The Washington Post.

Trump bánt nagyvonalúbban a tényekkel 

„Hillary Clinton óvatosból epés lett” – írja a The New York Times című lap (amely 18 fős csapatot állított fel a vitában elhangzó tények ellenőrzésére) –, hozzátéve, hogy a demokraták elnökjelöltje a műsorvezető némi segítségével a vita második felében erősödött meg. A lap tényeket ellenőrző csapata egyébként úgy találta, hogy Trump gyakrabban „bánt nagyvonalúan” a tényekkel, mint Clinton.

Trump bánt nagyvonalúbban a tényekkel a New York Times szerintForrás: AFP/Paul J. Richards

A Times szerint a vita első fél óráját – amely a gazdaságról szólt – egyértelműen Trump nyerte meg, mert Clinton védekezésre kényszerült, és Trumpnak sikerült úgy beállítania őt, mint akit az eddigi politikai tapasztalatai inkább sérülékennyé tesznek, mint erőssé. „Trump szenvedélyesnek látszott, Clinton modorosnak” – írja a lap. Hozzáteszi viszont, hogy Trump a vita második felében már nem tartotta ezt a lendületet, és ezzel átadta a terepet Clintonnak. A Times szerint mindazonáltal a nemzetbiztonságról szóló vitát egyértelműen Hillary Clinton uralta.

Trump csak saját táborát erősítette 

A The Wall Street Journal szerint teljesítményével Trump a saját táborát megerősítette, ám az ingadozókat és a még bizonytalan szavazókat valószínűleg nem sikerült megnyernie magának.

KAPCSOLÓDÓ CIKK