Az iráni Forradalmi Gárda egyik parancsnoka azt állítja, hogy több ezer értékes katonai dokumentum birtokába jutottak még januárban, amikor foglyul ejtettek egy csapat amerikai tengerészt. Az amerikaiak már a nyáron elismerték, hogy a rabok egy része titkos információkat osztott meg az irániakkal.

Január 12-én az irániak elfogtak két amerikai katonai csónakot a Perzsa-öbölben, és foglyul ejtettek tíz tengerészt, kilenc férfit és egy nőt. John Kerry amerikai külügyminiszter volt kénytelen beavatkozni a katonák szabadon engedése érdekében.

A már kihunyt tűzre a Forradalmi Gárda egyik parancsnoka öntött ismét olajat, amikor a hétvégén közölte újságírókkal, hogy a tengerészektől több ezer értékes dokumentumot szereztek meg – számolt be a FARS-ra hivatkozva az orosz Rt.com.

Ali Razmdzsu tábornok nem bocsátkozott részletekbe a dokumentumokat illetően, de az amerikai haditengerészet júniusi jelentésében már elismerte, hogy a foglyul ejtett tengerészek némelyike valószínűleg titkos információkat osztott meg az irániakkal, többek között arról, mire képesek a hajók, amelyeken szolgáltak.