Brüsszel felgyorsítaná a menedékkérők áthelyezését

2016.09.28. 13:09

Az utóbbi időben jelentős előrelépés történt a menedékkérők Európai Unión belüli áthelyezése terén, a folyamatot azonban még jobban fel kell gyorsítani - jelentette ki Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztos szerdán Brüsszelben.

Sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a 160 ezer menekült áthelyezését célzó, tavaly szeptemberben elfogadott mechanizmus keretében eddig 5651 embert helyeztek át: 4455-öt Görögországból, 1196-ot pedig Olaszországból.

Fogalmazása szerint a folyamat jelentősen felgyorsult az utóbbi hónapokban, ami azt mutatja, hogy "igenis működhet a rendszer, ha megvan a határozott politikai akarat".

Úgy vélte, a jövő év végéig Görögországból 30 ezer menedékkérőt is "szét lehet osztani" a tagállamokban.

Az Európai Bizottság az elismert menekültek harmadik országokból történő áttelepítése terén elért eredményekről is beszámolt. Mint írták, a korábban elfogadott mintegy 22 ezerből eddig 10 695 nemzetközi védelemre szoruló, lakóhelyét elhagyni kényszerült személyt telepítettek át uniós országokba Jordániából, Libanonból és Törökországból.

A testület tájékoztatása szerint az Európai Unió és Ankara közötti migrációs megállapodás életbe lépése óta 1614 szíriai menekültet helyeztek át Törökországból uniós országokba.

Napi 85 érkező

Június óta naponta átlagosan 85 ember érkezett illegális úton a görög szigetekre Törökországból, míg az egyezmény életbe lépése előtti időszakban ez a szám 1700 körül volt. A migrációs megállapodás keretében eddig 578 illegális határátlépőt szállítottak vissza Görögországból Törökországba.

Frans Timmermans, a bizottság első alelnöke szerint ezek a számok "világosan mutatják, hogy hatékony fellépéssel megtörhető az embercsempészek üzleti modellje".

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának előző héten közzétett adatai szerint nagyjából 60 ezer migráns rekedt Görögországban, közel 160 ezren pedig olaszországi befogadóközpontokban vannak.