Életfogytigtartó börtönbüntetésre ítélte a bíróság a grazi ámokfutót. A férfi tavaly júniusban hajtott a járókelők közé Graz belvárosában és három embert megölt. A védője fellebbezett, így az ítélet nem jogerős.

Egy grazi bíróság csütörtökön este életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte és a kóros elmeállapotú elítéltek intézetébe utalta azt a grazi ámokfutót, akinek száguldozása tavaly júniusban három halálos áldozatot követelt.

2015. június 20-án, szombaton az akkor 26 éves boszniai származású férfi, Alen R. terepjárójával mintegy 80 kilométeres óránkénti sebességgel száguldozott és

a járókelők közé hajtott Graz belvárosában. Ámokfutása három halálos áldozatot követelt, a sérültek száma pedig elérte az ötvenet. Az eset után rögtön kizárták, hogy férfi tettének vallási okai lennének.

Nem jogerős az ítélet

A múlt héten kezdődött tárgyalást nagy érdeklődés kísérte, többek között azért is, mert a vádlott beszámíthatóságát illetően eltérő orvosi jelentések készültek.

Az esküdtszék végül úgy döntött, hogy a férfi az ámokfutása idején beszámítható állapotban volt.A beszámolók szerint az elkövető teljesen érzéketlenül hallgatta az ítélethirdetést, és azt ismételgette, hogy félelemből cselekedett. A szakértő szerint azonban három héttel az eset előtt pontosan megtervezte tettét. 

Az ámokfutás a férfi válasza volt azokra a sérelmekre, amelyeket a társadalomtól elszenvedett - vélte Anita Raiger szakértő. Tettét feltehetően azért azon a júniusi napon követte el, mert a világ éppen Stájerországra figyelt, ekkor tartották ugyanis a spielbergi Forma-1-es osztrák nagydíj futamát.

A férfi ügyvédje fellebbezett, így az ítélet nem jogerős.