Átszökött Dél-Koreába csütörtökön egy észak-koreai katona, a tűzszüneti vonalon át, amely a világ legszigorúbban őrzött határa – közölte a dél-koreai hadsereg. Noha évente több mint ezer észak-koreai szökik Dél-Koreába, túlnyomó többségük Kínán keresztül. A demilitarizált övezeten keresztül legutóbb 2015 júniusában sikerült átszöknie egy észak-koreainak. 

A most átszökő katona fegyvertelen volt, és nem lőttek utána. Már fényes nappal volt, amikor átért. Kihallgatása folyamatban van – közölte a dél-koreai vezérkar. 

A demilitarizált övezeten át szökött meg az észak-koreai katonaForrás: MTI/EPA/POOL/Dzson Hon Kjun

A legmagasabb rangú észak-koreai, aki Dél-Koreába szökött, Tae Jong Ho, az ország londoni nagykövetségének első beosztottja volt, de ő a brit fővárosból utazott Szöulba a családjával együtt idén augusztusban.

Tűzszünet van a két ország között

Mivel az 1950–53-as koreai háborút csak tűzszüneti megállapodással zárták le, békeszerződéssel nem, a két országot csak demarkációs vonal és egy vele párhuzamosan kialakított demilitarizált övezet választja el. Az övezeten az áthatolást mindkét oldalon sűrűn őrt álló katonák, szögesdrótkerítés és aknák teszik szinte lehetetlenné.