Hitler szerepére vágyik a Fülöp-szigeteki elnök

2016.09.30. 09:32

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök gyakorlatilag Adolf Hitlerhez hasonlította magát azzal a pénteki kijelentésével, miszerint a náci vezető meggyilkoltatott hárommillió zsidót, ő pedig szívesen lemészároltatna hárommillió kábítószerfüggőt és drogkereskedőt.

Szavai megütközést és dühöt váltottak ki több amerikai zsidó szervezetből, amelyek valószínűleg nyomást fognak gyakorolni a washingtoni kormányra annak érdekében, hogy legyen szigorúbb a Fülöp-szigeteki vezetővel.

Duterte június 30-i hivatalba lépése óta több mint háromezer embert öltek meg a rendőrök és az önbíráskodó halálbrigádok a délkelet-ázsiai szigetországban a kormány által meghirdetett drogellenes háború keretében. Korábban Duterte elhíresült arról is, hogy – elnökségét megelőzően – davaói polgármesterként szintén kegyetlen hadjáratot folytatott a városban a kábítószer-kereskedők és -fogyasztók ellen. 

Rendőrök vizsgálják egy rajtaütés során lelőtt férfi holttestétForrás: MTI/EPA/Francis R. Malasig

Az elnök azzal is magára irányította a világ figyelmét, hogy a trágárságig is elmenő Amerika-ellenes retorikát használ, és több olyan bejelentést tett már, amely arra utal, hogy távolodni akar az Egyesült Államoktól, hazája hagyományos szövetségesétől, és közeledni akar Oroszországhoz és Kínához. 

Duterte minapi vietnami látogatásáról hazatérve ellátogatott Davaóba, és újságírók előtt kijelentette: bírálói „Hitler unokatestvérének” nevezik őt.  „Németországnak volt egy Hitlerje, a Fülöp-szigeteknek pedig...” – mondta, és a mondat befejezése helyett magára mutatott. 

Hozzátette, hogy miközben a Harmadik Birodalom vezetőjének áldozatai ártatlanok voltak, akiket ő célba vesz, „mind bűnözők”, és „ha sikerül tőlük megszabadulni”, akkor „megszűnik az ország gondja a droggal, megmentjük a következő generációt a pusztulástól”.