Tíz hét alatt tízezer illegális határátlépést akadályoztak meg a szerbek

Vágólapra másolva!
A szerb katonaság és rendőrség közös járőralakulatai tíz hét alatt 9300 illegális határátlépést akadályoztak meg - jelentette be Jovan Krivokapic, a szerb védelmi minisztérium szóvivője pénteken Belgrádban.
Vágólapra másolva!

A közös járőrözés során július 22. óta 53 embercsempészt fogtak el, közülük 39 szerb állampolgár volt - mondta a szóvivő.

A legnagyobb gondot az embercsempészet jelenti. Mint mondta,

egyre több fiatalkorút kapcsolnak be a csempészetbe, mert őket nem lehet elítélni.


Példaként említette, hogy a közelmúltban fogtak el egy tizenhat éves fiút, aki egy embercsempész banda feje volt.

A migránsoktól a csempészek fejenként 800-1300 eurót kérnek, egy szállítmányba pedig 15-16 ember zsúfolnak be. A szóvivő szerint a gyors és nagy haszon miatt egyre több bűnöző választja a migránsok csempészetét korábbi tevékenysége helyett.

Az úgynevezett balkáni migránsútvonal márciusi hivatalos lezárása óta egyre több illegális bevándorló veszi igénybe embercsempészek segítségét. A legtöbb migráns Macedónia és Bulgária felől érkezik Szerbiába.

Az EU eddig 40 millió euróval segítette Szerbiát

Negyven millió euróval segítette az Európai Unió Szerbiát a migránsválság kezelésében az utóbbi egy évben, a következő néhány hónapban további jelentős támogatás várható - közölte az EU belgrádi küldöttsége pénteken.

Michael Davenport, az EU belgrádi küldöttségvezetője a közleményében megállapította, hogy Szerbia jelentős szerepet tölt be a migránsválság felelősségteljes és humánus kezelésében.

A Szerbiának adott pénzügyi segítségből az EU 10,7 millió eurót a befogadóközpontok felépítésére, felújítására és felszerelésére, további mintegy 2,5 milliót az építmények fenntartására, több mint 9,4 milliót az ott dolgozók, többek között a koordinátorok és a tolmácsok béreire, 7,5 milliót határvédelemre, 3,8 milliót élelmiszerre, 1,2 millió eurót pedig egészségügyi ellátásra szánt.

Mindezek mellett - olvasható a közleményben - 2001 óta Szerbia több mint 80 millió eurót kapott a határvédelem megerősítésére, elsősorban a határátkelők korszerűsítésére.

Aleksandar Vulin szerb szociális ügyi miniszter szerdán azt mondta,

Szerbiának több uniós pénzügyi támogatásra van szüksége

ahhoz, hogy kezelni tudja a migránsválságot. "Az EU nagyobb támogatására számítunk, ugyanazokkal a gondokkal küzdünk, mint az uniós országok, de közel sem kapunk ugyanannyi segítséget és pénzt, mint mások" - fogalmazott a tárcavezető.

Kijelentését a politikus pénteken is megismételte, hozzátéve, hogy Szerbiának közvetlen költségvetési támogatásra van szüksége az Európai Uniótól. Közlése szerint a nyugat-balkáni ország eddig mindössze 22 millió eurót kapott Brüsszeltől, ami nem elegendő, példaként pedig Görögországot hozta fel, mert - mint mondta - Athén már több mint 500 millió eurót kapott a migránsok elszállásolására és ellátására.