Az amerikai újságok többsége Hillary Clinton elnökségét támogatja, ráadásul a republikánusokhoz köthető sajtótermékek jelentős része sem kér Donald Trumpból. A republikánus elnökjelöltet sokan nem tartják konzervatívnak, valamint teljesen alkalmatlannak látják az ország vezetésére.

36 éves történetében először hozta nyilvánosságra az USA Today az állásfoglalását az amerikai elnökválasztásról. A bulvárlap a szerkesztőségi jegyzetében arról írt, hogy idén a két jelölt közül az egyik, Donald Trump alkalmatlan az elnöki pozícióra. Mióta Trump 15 hónappal ezelőtt bejelentette az indulási szándékát, azóta – beleértve a mostani elnökjelölti vitát is – folyamatosan bebizonyította, hogy nincsen meg a tudása, a kitartása és az őszintesége, hogy Amerika elnöke legyen – olvasható a cikkben. 

Az USA Today nem kér Donald TrumpbólForrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

Mindezek ellenére az újság nem szólította föl az olvasókat, hogy szavazzanak Hillary Clintonra november 8-án, csupán arra kéri őket, hogy „minden eszközzel állítsák meg a demagóg hangokat hirdető Donald Trumpot”. Az USA Today szerint úgy is a republikánus aspiráns ellen lehet voksolni, ha Hillary helyett egy másik jelöltet támogatnak az olvasók, vagy olyat, aki sokkal jobban képes a nemzet problémáit megoldani.

Képtelen az önkontrollra

Az USA Today szerkesztőségi cikke mellett az amerikai sajtó egyre nagyobb része, köztük a republikánusokhoz kötődő lapok is Trump ellen foglalnak állást. Legutóbb a The Arizona Republic című tekintélyes republikánus lap is Hillary Clintont támogató szerkesztőségi állásfoglalást közölt. Az arizonai konzervatív lap alapítása, 1890 óta következetesen a republikánusok politikáját jelenítette meg, és mindig republikánus elnökjelöltet támogatott.

A lap most azzal érvel, hogy Donald Trump, a republikánusok elnökjelöltje alapvetően alkalmatlan az elnökségre. Szerintük reális veszélyt jelent az amerikai nemzetbiztonságra, hogy Trump képtelen az önkontrollra, és nemrégiben tett erőfeszítései, hogy ragaszkodjék az előre megírtakhoz, nem igazán meggyőzőek. „Az elnök ellenőrzi az atomarzenálunkat. Trump még a saját retorikáját sem tudja ellenőrizni” – írja a republikánus lap.

Egyre több republikánus lap áll ki Hillary Clinton mellettForrás: AFP/Brendan Smialowski

Nem szokványos idők

A demokrata párti elnökjelöltet dicsérve a The Arizona Republic azt hangsúlyozza, hogy Clinton „megőrizte centrista gyökereit”, annak ellenére, hogy az előválasztási csatározásokban kikacsintott a baloldal felé is. Clinton a nagy nyomás ellenére is megőrizte higgadtságát. Kemény. Nem hátrál meg”– érvel a lap, hozzátéve, hogy Donald Trump ezzel szemben „a kritikákra verbális ingerültséggel válaszol”.

Bush sem kér Trumpból
Idősebb George Bush volt amerikai elnök sem pártjának jelöltjére, Donald Trumpra fog szavazni a novemberi amerikai elnökválasztáson, hanem a demokrata párti riválisára, Hillary Clintonra – szivárgott ki egy másik politikusdinasztia, a Kennedy család berkeiből.

Nem az arizonai lap az első, amely a konzervatív médiából Hillary Clintont biztosítja a támogatásáról. A múlt hét végén a szintén konzervatív Cincinnati Enquirer állt ki szerkesztőségi állásfoglalásban Hillary Clinton elnöksége mellett, szintén arra hivatkozva, hogy szokatlan idők járnak, és az elnökségért folyó verseny sem szokványos, de az országnak nyugodt, megfontolt vezetőre van szüksége.

Donald Trump és Hillary Clinton az első elnökjelölti vitánForrás: NurPhoto/Qin Lang/Xinhua/Photoshot

100 éve nem volt ilyen

Pár héttel ezelőtt pedig a texasi Dallas Morning News közölt szerkesztőségi cikket, amelyben azt írták, hogy 75 év óta először nem republikánus, hanem demokrata párti elnökjelöltet támogatnak, és kiállnak Hillary Clinton elnöksége mellett. Donald Trump a dallasi lap szerint is hadilábon áll a republikánus eszmények csaknem mindegyikével”.

Még két héttel ezelőtt a New Hampshire-i Union Leader főszerkesztője jelentette be, hogy nem támogatja a republikánus elnökjelöltet. Ez azért volt meglepő húzás a laptól, mivel az elmúlt 100 évben mindig a republikánusokat támogatta az újság. A Union Leader arra kérte az olvasóit, hogy Gary Johnson libertariánus jelöltre voksoljanak. Az előválasztás során az újság Chris Christie-t, New Jersey kormányzóját támogatta.

A republikánus lapok egy része Gary Johnsont, a libertariánusok jelöltjét támogatjaForrás: AFP/Bryan R. Smith

Szintén Gary Johnsont támogatja a Detroit News is. A lap 143 éves történetében ez az első eset, hogy nem a republikánus jelölt mellett állnak ki a kampányban. Trumpot nem tartják konzervatívnak, szerintük jelentős veszélyeket rejtene magában az elnöksége. A texasi Houston Chronicle is kihátrált Trump mögül, és Clinton támogatására biztatta olvasóit.

Johnson és az újabb Aleppó-pillanat

Hiába támogatja néhány lap, Gary Johnsonnak ismét kellemetlen pillanatokat kellett átélnie a héten. Az MSNBC-nek adott interjú alatt ugyanis a riporter megkérdezte tőle, hogy ki a kedvenc külföldi vezető politikusa. Johnson viszont egyet sem tudott megnevezni. 

Azt mondta: ez egy újabb Aleppó-pillanat. Ő maga is arra utalt, amikor néhány hete, szintén egy interjúban, megkérdezték tőle, hogy kezelné az aleppói válságot, mire ő visszakérdezett: „mi az az Aleppó?”

Keményvonalas lap Trump mellett

Érdekesség, hogy Kaliforniában összesen csak egy újság támogatja Trump elnökségét. A Santa Barbara News-Press évtizedek óta csak illegális tartózkodókként írja le az Egyesült Államokban és Kaliforniában élő bevándorlókat. A lap szerkesztőségét egyébként többször megrongálták már. Egyszer egy olyan feliratot festettek a bejáratára, miszerint a „Mexikó–USA-határon lévő kerítés az illegális, és nem azok, akik átjönnek rajta”.

A The New York Times Hillary Clinton mögött állForrás: AFP/Brendan Smialowski

A jellemzően a demokrata jelöltek mellett kiálló The New York Times most is Clintont támogatja, mondván, Trumpnál rátermettebb arra, hogy az Egyesült Államok előtt álló kihívásokat kezelje. A napilap „nemzedéke egyik legállhatatosabb politikusának” nevezte Hillaryt, aki megmutatta képességeit a politikai vezetésben és a diplomáciában, miközben jó hírt szerzett határozottságból és kétpárti együttműködésből.

A lap úgy vélte, hogy Clinton hibái eltorzították jelleme fejlett érzékeit, de méltatta külügyminiszterként végzett munkáját az Egyesült Államok hitelességének helyreállításában, valamint a gyerekekért, a nőért és a családokért végzett munkáját.

A Wall Street Journal szerkesztőségi jegyzete szerint pedig Hillary Clinton áll egyedül az amerikai történelem valaha volt „leginstabilabb és legalkalmatlanabb” elnökjelöltje uralmának útjában.

A választás november 8-án lesz.