Nem engedi át a szír kormány az ENSZ segélykonvojait

szíria, aleppó, aleppo
ALEPPO, SYRIA - SEPTEMBER 21 : Syrians react after Asad Regime forces' attack on opposition controlled Meshed region in Aleppo, Syria on September 21, 2016. Ibrahim Ebu Leys / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Az ENSZ szíriai segélykonvojainak 80 százalékát nem, vagy csak késve engedték tovább a szíriai hatóságok, a többiből pedig jelentős mennyiségű gyógyszert és sebészeti műszert eltávolítottak.
Vágólapra másolva!

Milliók nem jutnak hozzá a legszükségesebbekhez Szíria háborútól leginkább sújtott területein a kormányzat miatt – értesült a brit Guardian.

A lap úgy tudja, hogy szeptemberben az ENSZ segélyszállítmányainak a 80 százalékát nem, vagy csak késve engedték át a hatóságok. Mindössze hat konvoj ért eddig célba, de a kormányzat ezeket is alaposan megcsapolta: a gyógyszerek és sebészeti eszközök jelentős részét elvették.

Aleppó keleti részébe július eleje óta nem jutott be segélyszállítmány Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Ibrahim Ebu Leys

A kilátástalan helyzetről heteken belül jelentést tesz majd közzé a világszervezet.

A lázadók kezén lévő területek egy részét közben továbbra is bombázzák – például Aleppó keleti negyedeit. A helyi orvosok pénteken engedélyt kértek arra, hogy evakuálhassanak több mint nyolcszáz beteget és sebesültet, köztük 261 gyereket.

Aleppó keleti részébe július 7-e óta képtelenek voltak ENSZ-segélyeket juttatni.