Theresa May: Nagy-Britannia ki fog lépni az EU-ból

2016.10.02. 18:47

A brit kormányfő szerint nincs helyük jogi vagy politikai kifogásoknak a brexitnépszavazás ügyében.

A brit EU-tagságról rendezett népszavazás érvényességével szemben nem lehet jogi vagy politikai kifogással élni, a választók többségének döntése értelmében Nagy-Britannia ki fog lépni az Európai Unióból – mondta Theresa May brit miniszterelnök.

Theresa May brit miniszterelnök a kormányzó Konzervatív Párt éves kongresszusán (MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)Forrás: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

May a kormányzó Konzervatív Párt birminghami éves kongresszusán azt mondta: a júniusi 23-án tartott népszavazás eredménye egyértelmű és törvényes, a referendum a brit történelem legnagyobb arányú szavazása volt a változásra.

A brexit brexitet jelent, és sikert fogunk belőle kovácsolni”– ismételte meg sokszor hangoztatott, mára politikai mottójává vált kijelentését a brit kormányfő a küldöttek ovációja közepette.

May megerősítette, London március végéig aktiválja a lisszaboni szerződés 50. cikkelyét, amely hivatalosan elindítja a kilépési folyamatot. Mint arról az Origo is beszámolt, ez azt jelenti, hogy a kormány 2017 tavaszán terjeszti elő hivatalosan az 1972-es csatlakozási törvény visszavonását.

KAPCSOLÓDÓ CIKK