Letartóztatták a török puccs kitervelőjének tartott Gülen öccsét

Horizontal (FILES) This handout file picture released on September 24, 2013 by Zaman Daily shows exiled Turkish Muslim preacher Fethullah Gulen at his residence in Saylorsburg, Pennsylvania.  
The US-based cleric was accused by Ankara of orchestrating Fri
Fethullah Gülen
Vágólapra másolva!
Letartóztatták a törökországi Izmirben a júliusi, sikertelen török puccskísérlet megszervezésével Ankara által vádolt Fethullah Gülen muszlim hitszónok öccsét. A hatóságok szerint a 61 éves férfi fegyveres terrorszervezet tagja.
Vágólapra másolva!

Izmirben letartóztatták a július 15-i sikertelen török puccskísérlet megszervezésével vádolt Fethullah Gülen muszlim hitszónok öccsét, a 61 éves Kutbettin Gülent – közölte az Anadolu török hírügynökség.

A nyolc Gülen testvér legifjabbikát azzal vádolják, hogy "fegyveres terrorszervezet tagja".

Kutbettin Gülent azután vette őrizetbe a terrorelhárítás, hogy – miután nemrég hazatért külföldről – felkereste egyik rokonát a nyugat-törökországi Izmir Gaziemir körzetében. Fetullah Gülen Recep Tayyip Erdogan török elnök egykori mentorából legádázabb ellenségévé vált.

Fethullah Gülent vádolja Ankara a puccskísérlet megszervezésével, ő ezt tagadja Forrás: AFP/Selahattin Sevi

A több mint 270 emberéletet követelő puccskísérlet után Erdogan számtalanszor követelte az Egyesült Államoktól a hitszónok kiadását, aki 1999 óta a pennsylvaniai Saylorsburgben él, és onnan vezeti Hizmet nevű, állítása szerint békés célú mozgalmát.

Gülen tagadja, hogy köze lenne a puccshoz

Erdogan árnyékállam kiépítésével vádolja Gülent, akinek megfigyelők szerint kétségkívül jelentős a befolyása a török igazságszolgáltatáson belül. Ugyanakkor azt tagadja, hogy bármi köze volt a puccskísérlethez.

A júliusi puccskísérlet után legalább 32 ezer embert vettek őrizetbe Törökországban az átfogó társadalmi tisztogatás részeként,

amely a médiát, a közigazgatást, a rendőrséget, a hadsereget, az oktatást és a büntetés-végrehajtást sem hagyta érintetlenül.