Népszavazás Kolumbiában - 52 év után a békéről

2016.10.02. 20:05

Megkezdődött a népszavazás a gerillákkal kötött békéről Kolumbiában: ha sikerül, béke vethet véget a több mint 260 ezer emberéletet követelő, 52 éve tartó fegyveres konfliktusnak.

Kolumbiában vasárnap megkezdődött a népszavazás a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) szélsőbaloldali gerilláival kötött békéről, amely véget vethet a több mint 260 ezer emberéletet követelő, 52 éve tartó fegyveres konfliktusnak a latin-amerikai országban.

Juan Manuel Santos kolumbiai elnök leadja szavazatát egy bogotái szavazóhelyiségbenForrás: MTI/EPA/EFE/Mauricio Duenas Castaneda

Csaknem 34,9 millió választópolgár dönthet az urnáknál arról, hogy támogatja-e a majdnem négy év tárgyalás eredményeként létrejött megegyezést. A szavazás biztonságáért 240 ezer rendőr és katona felel országszerte.

A kormány szempontjából akkor tekinthető sikeresnek a referendum, ha az összes választópolgár 13 százaléka, azaz 4,4 millió szavazó igennel voksol - feltéve, ha a nem szavazatok ennél is kisebb arányt érnek el. A népszavazás nem von jogalkotási kötelezettséget maga után.

Az elnök ötlete volt

A referendum ötlete Juan Manuel Santos elnöktől származik, akinek célja, hogy a "legszélesebb legitimitást" biztosítsa a szeptember 26-án aláírt egyezménynek. A népszavazás sikere esetén a FARC 5765 harcosa leteszi a fegyvert, majd a gerillaszervezet az ENSZ felügyelete alatt párttá alakul.

Eközben a FARC szombati közleményében bejelentette, hogy a békeegyezmény keretében pénzügyi kárpótlást nyújt az évtizedes konfliktus áldozatainak, ehhez pedig előzetesen számot ad anyagi forrásairól a kormánynak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK