Mégsem szeretne Hitlerhez hasonlítani a Fülöp-szigetek elnöke

Vágólapra másolva!
Bocsánatot kért a zsidó közösségektől Rodrigo Duterte, a Fülöp-szigetek elnöke az Adolf Hitlerrel kapcsolatos kijelentése miatt.
Vágólapra másolva!

Duterte Bacolod városban egy fesztivál vasárnapi nyitóünnepségén kérte a zsidó közösségek bocsánatát. "Le akarom szögezni itt és most, hogy sosem állt szándékomban meggyalázni a németek által meggyilkolt hatmillió zsidó emlékét" – mondta.

Kifejtette, hogy a Hitlerre tett utalása rá vonatkozott, mint aki sok embert megölt – értelmezte a bocsánatkérést a Reuters hírügynökség. "Tehát mélységesen bocsánatot kérek a zsidó közösségtől (...), a probléma az volt, hogy Hitlerhez hasonlítottak engem, így bíráltak" – mondta Duterte.

A délkelet-ázsiai szigetország elnöke múlt héten a dél-Fülöp-szigeteki Davao városban – ahol egykor polgármesterként vált ismertté – újságírók előtt kijelentette: bírálói "Hitler unokatestvérének" nevezik őt. "Hitler lemészárolt hárommillió zsidót. Na most (a Fülöp-szigeteken) hárommillió drogfüggő van.

Örömmel lemészárolnám őket – mondta. – Legalábbis, ha Németországnak volt egy Hitlere, a Fülöp-szigeteknek pedig lenne ..."

– folytatta, és a mondat befejezése helyett magára mutatott.

Úgy fogalmazott, hogy kampányának áldozatai "mind bűnözők", és szeretné az ország problémáját megoldani, hogy megmentse a pusztulástól.

A nyugati sajtó ezt úgy értékelte, hogy a szigetország elnöke Hitlerhez hasonlította magát, a kábítószer-kereskedők és használók elleni hadjáratát pedig a holokauszthoz.

A világ számos zsidó szervezete botrányosnak, felháborítónak és visszataszítónak minősítve elítélte a kijelentést. A német kormány elfogadhatatlannak nevezte Duterte szavait, hangsúlyozva, hogy "lehetetlen bármilyen összehasonlítás a holokauszt páratlan atrocitásaival".