Brüsszel kimentené a nőket és a gyerekeket az ostromlott Aleppóból

szíria, aleppó, aleppo
ALEPPO, SYRIA - SEPTEMBER 21 : Syrians react after Asad Regime forces' attack on opposition controlled Meshed region in Aleppo, Syria on September 21, 2016. Ibrahim Ebu Leys / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Brüsszel új tervet dolgozott ki a szíriai Aleppóban kialakult humanitárius katasztrófa megoldására. Az unió szerint egyrészt lehetőséget kellene biztosítani a segélyszervezeteknek, hogy hozzáférjenek a városhoz, másrészt ki kellene menteni azokat, akik sürgős orvosi ellátásra szorulnak, elsősorban a gyerekeket, a nőket és az időseket. 
Vágólapra másolva!

Új tervet jelentett be az Európai Unió az észak-szíriai Aleppóban kialakult humanitárius tragédia kezelése érdekében, az ENSZ-szel együttműködésben kidolgozott javaslat egyik fő célja, hogy a segélyszervezetek eljuthassanak a rászorulókhoz az ostromlott városban.

Az új kezdeményezésről Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője számolt be a Hrisztosz Sztilianidesz humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős uniós biztossal közösen jegyzett közleményében.

Kimentenék az ellátásra szorulókat

A tervezetnek két fő eleme van: egyrészt

lehetővé tennék, hogy a humanitárius szervezetek mielőbb segítséget nyújthassanak a szenvedő civileknek

Aleppó felkelők ellenőrizte, keleti részében, másrészt ezzel párhuzamosan

kimenekítenék a területről a sürgős orvosi ellátásra szoruló embereket,

elsőként a nőket, a gyerekeket és az időseket.

Az orvosi célú evakuálására Kelet-Aleppón kívül más ostromlott területeken is sort kerítene az unió,

szükség esetén akár Európába is szállíthatnák azokat, akik a térségben nem kaphatnak megfelelő kezelést

– tájékoztattak a kommünikében.

Az EU 25 millió eurót ad segélyszervezeteknek

A közleményben bejelentették, az unió 25 millió eurót (7,7 milliárd forintot) bocsát az országban tevékenykedő segélyszervezetek rendelkezésére, hozzájárulásként az aleppói válság kezeléséhez. Mint írták,

egy segélykonvoj várakozik a városrész közelében, készen arra, hogy azonnali támogatást nyújtson akár 130 ezer embernek.

Az Európai Unió végezetül felszólította a polgárháborúban érintett felek mindegyikét, hogy "emberségből, Szíria politikai jövőjének kedvéért" járuljanak hozzá a tervezethez.

Brüsszel kimentené Aleppóból az ellátásra szoruló civileket, elsősorban a gyerekeket, a nőket és az időseket Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Ibrahim Ebu Leys

A tűzszünet nem tartott sokáig

Az amerikai–orosz megállapodáson nyugvó legutóbbi szíriai tűzszünet alig egy hétig tartott. A kormányhadsereg szeptember végén mondta fel a fegyvernyugvást, és napokkal később nagyszabású légi, majd pedig szárazföldi offenzívát indított Aleppó teljes bevételére.

A nyugati hatalmak háborús bűncselekményekkel vádolják a szíriai rezsimet és legfőbb támogatóját, Oroszországot, amely közölte, nem állítja le légi hadműveleteit Szíriában. A Nyugat szerint orosz és szíriai harci repülőgépek szándékosan bombáznak civileket, kórházakat és segélyszállítmányokat, hogy megtörjék a lázadók negyedeiben rekedt mintegy negyedmillió lakost. Moszkva és Damaszkusz ezzel ellentétben azt állítja, hogy csak szélsőséges fegyveresekre mérnek csapásokat.