Ferenc pápa Amatricébe látogatott

FERENC pápa
Ferenc pápa meg érkezik Amatrice központjába
Vágólapra másolva!
Előzetes bejelentés és sajtókíséret nélkül a földrengés sújtotta közép-olaszországi Amatrice városába látogatott Ferenc pápa kedden – közölte a Vatikán. Az egyházfő elsőként az Amatricével szomszédos San Cipriano kistelepülés iskoláját kereste fel.
Vágólapra másolva!

Ferenc pápa nem sokkal reggel kilenc óra után érkezett meg az új általános iskola épületébe, amelyet az augusztus 24-i földrengés utáni napokban újjá kellett építeni a tanév kezdetére. A pápát csak Domenico Pompili, a megyeszékhely, Rieti püspöke kísérte.

Az egyházfő kérte, hogy egyedül találkozhasson a földrengés sújtotta térség lakosaival, és elsőként az iskolásokat üdvözölte. A gyerekek először meglepődve, majd kitörő örömmel üdvözölték Ferenc pápát, akinek rajzokat ajándékoztak. Köszönjük, hogy itt vagy! – mondták a pápának. Az iskola igazgatója elmondta, ő is csak az utolsó pillanatban értesült a pápa érkezéséről.

Ferenc pápa megérkezik Amatrice központjába Forrás: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo

Az egyházfő programjáról egyelőre annyit tudni, hogy a földrengésben majdnem teljesen összedőlt Amatrice úgynevezett vörös zónáját is felkeresi, ahol a hatos erősségű földmozgás a legtöbb kárt okozta, és ahol a legtöbben estek áldozatul a földrengésnek. Valamint ellátogat a sátortáborokba is, ahol átmenetileg a fedél nélkül maradt helyieket szállásolták el.

Ferenc pápa már a földrengés utáni napon bejelentette, hogy el akar látogatni Amatricébe. A Bakuból Rómába tartó vasárnapi repülőúton a pápa arról beszélt, hogy egyedül, magánlátogatáson, vagyis sajtó és kamerák nélkül szeretne a földrengés kárvallottjaival találkozni.