Aki még az Iszlám Államnak is túl erőszakos

2016.10.04. 15:23

Többször is halálhírét keltették már a Boko Haram brutalitásáról hírhedt vezérének, Abubakar Shekaunak, aki helyett az Iszlám Állam már korábban kinevezett egy új vezetőt. Most mégis megjelent egy új videón. A terrorszervezetben belső harc is kitörhet.

Augusztus 19-én jelentette be a nigériai hadsereg, hogy halálos sebet kapott a Boko Haram vezetője, Abubakar Shekau. Aztán pár napja Shekau megjelent egy új videón, amelyben a nigériai kormánynak is üzent:

Nem haltam meg."

Abubakar Shekau a videón, amelyen bejelentette, hogy még mindig élForrás: AFP/Ho/Boko Haram

A BBC gyűjtése szerint Shekauról most ötödször terjedt el, hogy meghalt.

  • 2009 júliusában egy jelentés szerint a nigériai biztonsági erőkkel vívott harcban megölték. Egy évvel később megjelent egy videointerjúban, ahol azt mondta: combon lőtték, de megmenekült.
  • 2013 júniusában egy titkosszolgálati jelentés szerint lelőtték, amikor katonák támadtak a dzsihadisták egyik bázisára. Hamarosan megjelent egy videó, amelyen állítólag ő szerepelt, a hadsereg szerint viszont csak egy dublőre. Az biztos, hogy ezt a támadást is túlélte.
  • 2014 szeptemberében a kameruni hadsereg katonái ölték meg, legalábbis beszámolójuk szerint. Még egy fotót is közzétettek a holttestéről – amelyen a helyi média szerint nem ő szerepelt. Egy hónappal később meg is jelent egy újabb videofelvételen.
  • 2015 augusztusában a csádi elnök jelentette be, hogy Shekaut lefejezték. Válaszul erre a terroristavezér egy hangüzenetben jelentkezett.
  • Végül most augusztusban állította a nigériai hadsereg, hogy meghalt egy légitámadásban. Ezután jelentkezett újra.

Az egyik legbrutálisabb terroristavezér

A kanuri népcsoporthoz tartozó Shekau 2009-ben vette át a Boko Haram vezetését. Irányítása alatt a Boko Haram a világ leggyilkosabb terrorszervezetévé vált

Sebesültek a Boko Haram egyik támadása utánForrás: AFP/Stringer
A Boko Haram

A terrorszervezetet 2002-ben alapították, kezdetben a nyugati típusú oktatás volt a fő célpontja. A Boko Haram jelentése is ez: tilos a nyugati oktatás. A terrorszervezet saját magára egyébként gyakran a Szunniták a Dzsihádért Csoport néven utal.

A szervezet 2009-ben kezdte fegyveres lázadását, amelyben azóta több tízezren haltak meg, főleg Nigéria északi részében. Több száz embert elraboltak, köztük minimum 200 iskoláslányt, akik egy részét szexrabszolgának adták el. Millióknak kellett elmenekülniük otthonukból miattuk. Nigéria északkeleti részén nagy területeket foglaltak el, ahol saját kalifátust is kikiáltottak. Egy időben Belgium méretű területet tartottak uralmuk alatt. Öngyilkos merényleteik 20 százalékát gyerekek követik el – háromnegyedrészben lányok.

Shekau büszkén pózolt propagandavideókon, amelyeken felelősséget vállalt iskoláslányok elrablásáért vagy nők és gyerekek lemészárlásáért. Annyira kegyetlennek és erőszakosnak bizonyult, hogy idővel több követője is elfordult tőle. Ráadásul korábban a Boko Haramra nem volt jellemző a szoros központi vezetés: a helyi parancsnokoknak is nagy hatalmuk volt. Shekau viszont fellépett mindenki ellen, aki nem követte őt – sok muszlimot is megöletett.

Négy évvel ezelőtt az Ansaru nevű csoport már ki is vált a Boko Haramból, ezt azzal indokolták, hogy a terrorszervezet muszlimokat is támad.

Abubakar Shekau az egyik propagandavideónForrás: AFP/Ho/Boko Haram

Shekaura 2012-ben az Egyesült Államok 7 millió dolláros vérdíjat tűzött ki. Ő volt az, aki a terrorszervezet vezetőjeként másfél éve hűséget fogadott az Iszlám Államnak. De még nekik is túl erőszakos volt, ezért aztán az Iszlám Állam egyik propagandamagazinjának augusztusi számában bejelentették, hogy a Boko Haram új vezetője az alapító Mohammad Yusuf fia, Abu Musab al-Barnawi lesz.

A Foreign Policy szerint Barnawi elutasította, hogy más muszlimokat is támadjanak, azt mondta például, hogy a mecsetek megtámadásával nem lehet az Iszlám Állam eszméit képviselni. Egy másik parancsnok pedig egy hangüzenetben arról beszélt, hogy Shekau tudatlan, és meg kellene neki tanítani az iszlám alapjait. Állítólag ők maguk panaszkodtak az Iszlám Állam vezetőinél, hogy Shekau brutalitása, kiszámíthatatlan viselkedése és az, hogy válogatás nélkül végeztet ki embereket, komoly elégedetlenséghez vezet a szervezeten belül.

Shekau azonban ezt a váltást nem fogadta el, ragaszkodott ahhoz, hogy továbbra is ő vezeti a fél Nigériát rettegésben tartó terrorszervezetet, és propagandaháborút kezdett Barnawi ellen. Ez egészen addig tartott, amíg augusztus 19-én a hadsereg be nem jelentette, hogy megölték a terrorvezért.

Shekau egy másik propagandavideónForrás: AFP/Boko Haram

Most viszont akár valódi háború is kezdődhet a szervezeten belül. Az új videón ugyan Shekau az Iszlám Állam zászlójával pózol, de a másik csoport burkoltan már meg is fenyegette őt. Állítólag már voltak kisebb harcok is a rivális frakciók között.

A Boko Haramon belüli harc semmiképp nem jó a nigériai kormánynak. Egyrészt azért, mert még a legmérsékeltebb csoportjai is meg akarják dönteni, másrészt pedig minél széttagoltabb a terrorszervezet, annál nehezebb béketárgyalásokat kezdeni vele.