Tombol a Matthew: 136 halott, kétmillió ember menekül

Matthew hurrikán, Port-au-Prince
Port-au-Prince, 2016. október 3. Szeméthalom Port-au-Prince egyik szegénynegyedében a Matthew névre keresztelt trópusi vihar érkezése előtt 2016. október 3-án. Az elmúlt évek egyik legnagyobb erejű hurrikánjának érkezése miatt a hatóságok már megkezdték a lakosság biztonságos helyre menekítését. (MTI/EPA/Bahare Khodabande)
Vágólapra másolva!
Haitin egyre nő a Matthew hurrikán halálos áldozatainak a száma, elérte a 136-ot. Ráadásul erősödik is, már kétmillió embert sürgetnek az illetékesek a déli szövetségi államokban, hogy meneküljenek a partvidékekről.
Vágólapra másolva!

Haitin ugrásszerűen megnőtt a Matthew hurrikán halálos áldozatainak a száma, elérte a 136-ot. Egyetlen településen, a szigetország déli felében lévő Roche-á-Bateau-ban ötvenen haltak meg, és minden elpusztult.

A déli körzetekkel nincs kapcsolat

Az orkán több mint 20 ezer lakást súlyosan megrongált. Francois Anick Joseph belügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy az adatok csak részlegesek, mert délen egyes körzetekkel nincs kapcsolat, nem tudni, hogy ott mi a helyzet.

Ez maradt Port-au-Prince-ben a Matthew hurrikán után Forrás: MTI/EPA/EFE/Bahare Khodabande

Ráadásul a hurrikán már négyes erősségű, így

immár kétmillió embert sürgetnek az illetékesek a déli szövetségi államokban, hogy meneküljenek a partvidékekről.

A hurrikán még a karibi térségben tombol, de helyi idő szerint csütörtök estére-éjjelre már eléri a floridai partokat.

Florida felé 200 km/h-s sebességgel

Az amerikai Országos Hurrikánközpont szerint a szél sebessége elérheti a 185-205 kilométer per órát. Négy szövetségi államban – Floridában, Georgia és Dél-Karolina egy részében és Észak-Karolina teljes területén – már szerda óta rendkívüli állapot van érvényben.

Rick Scott floridai kormányzó szerint "ez a vihar gyilkolni fog", ezért felhívta honfitársai figyelmét, hogy hagyják el a part menti vidékeket, mert amikor a vihar lecsap, akkor már a mentők sem tudnak segíteni.

– mondta.

Floridában, Georgiában és Dél-Karolinában körülbelül kétmillió embert szólítottak fel a hatóságok a menekülésre. 2012 óta – amikor a Sandy hurrikán csapott le az Egyesült Államok keleti partvidékére – most rendelték el a legnagyobb arányú evakuálást.

Valamennyi érintett szövetségi államban, a belső vidékeken, átmeneti menedékszállásokat rendeztek be.

Barack Obama elnök aláírta a felhatalmazást arra, hogy a Belbiztonsági Minisztériumhoz tartozó Katasztrófa-elhárítási Ügynökség megkezdhesse a szövetségi segélyprogramot, amelynek keretében sátrakat, élelmiszert, gyógyszereket szállítanak a hurrikán sújtotta vidékekre.

Barack Obama amerikai elnök minden segítséget megígért Forrás: AFP/Brendan Smialowski

Az elnök már korábban jelezte: a kormány készen áll arra, hogy minden segítséget megadjon a vihar áldozatainak.