A karibi térséget már letarolta, most Florida felé száguld a Matthew

2016.10.06. 09:22

Emberéleteket oltott ki, házakat és elnökválasztást is elsöpört a hurrikán. A 230 kilométer per órás erősségű széllökésekkel kísért trópusi ciklon eddig Haitit, a Dominikai Köztársaságot és Kubát sújtotta. Legalább 39 ember életét követelte a karib-tengeri térségben a Matthew hurrikán, egyedül Haitin 35-re nőtt a halálos áldozatok száma.

Ennyi maradt a házakból a Matthew után a kubai Guantánamo tartománybeli Baracoa városban – A képre kattintva galéria nyílik!Forrás: MTI/EPA/Alejandro Ernesto

A vihar északi irányba tart, jelenleg a Bahamákat ostromolja, és helyi idő szerint csütörtök este éri el majd Florida keleti partjait. A haiti polgári védelem korábban 23 halottról számolt be, míg az ország belügyminisztériuma és egy helyi polgármester további 12 halálesetet erősített meg a Reuters brit hírügynökségnek. A legtöbb áldozat a kidőlt fák, a repülő törmelék és az áradások miatt lelte halálát.

Segélyszervezetek adatai szerint a forgószél több ezer házat rombolt le. A természeti katasztrófa miatt a haiti hatóságok elhalasztották a vasárnapra tervezett elnökválasztást. Az ENSZ egyik szóvivője szerdán azt mondta, hogy az ítéletidő miatt legalább 350 ezren szorulnak segítségre Haitin.
Korábban négy ember halt meg a trópusi vihar miatt a Hispaniola szigetének keleti felét elfoglaló, szomszédos Dominikai Köztársaságban. Kedden és szerdán Matthew óránkénti 230 kilométeres széllökésekkel és áradásszerű esőzésekkel tarolt végig Kubán és Haitin.