Török puccskísérlet: folytatják a tisztogatást

Törökország Erdogan Oroszország
Detained Turkish soldiers who allegedly took part in a military coup arrive in a bus at the courthouse in Istanbul on July 20, 2016, following the military coup attempt of July 15. Turkish President Recep Tayyip Erdogan was today to chair a crunch security meeting in Ankara for the first time since the failed coup, with tens of thousands either detained or sacked from their jobs in a widening purge. / AFP PHOTO / BULENT KILIC
Vágólapra másolva!
Húszan, köztük több ezredes és egy kormányzóhelyettes is előzetesbe került.
Vágólapra másolva!

A július 15-ei államcsínykísérletért az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónokot és hálózatát teszi felelőssé a török kormány, a mozgalmat pedig terrorszervezetként kezeli.
További 19 gyanúsítottat szabadon engedtek az eljárás idejére, de nem hagyhatják el az országot. Róluk úgy tudni, hogy

a hatalomátvételi kísérletben nem vettek részt, de a Gülen-hálózat alvó sejtjeiként a történtek után megmozdulásokat készítettek elő.

Július 15. óta mintegy 70 ezer ember ellen indítottak eljárást Törökországban. A nyomozások a haderő mellett főként a rendőrséget, a csendőrséget, a parti őrséget, az igazságügyet, az oktatást, az egészségügyet és a médiát érintik.

A puccskísérlet óta mindennaposak a letartóztatások Törökországban Forrás: AFP/Bulent Kilic

A török kormány hétfőn újabb kilencven nappal meghosszabbította a július 20-án bevezetett rendkívüli állapotot, tehát továbbra is törvényerejű rendeletekkel irányítják az országot.