Újabb meghibásodás a fukusimai atomerőműben

2016.10.07. 04:46

Ismét erősen sugárszennyezett víz szivárgott el a megsérült Fukusima-1 atomerőmű egyik tárolójából – közölte pénteken a létesítményt üzemeltető TEPCO energiavállalat. 

A beszámoló szerint az elszivárgott víz mennyisége 32 liter, a sugárzás mértéke literenként 590 ezer becquerel volt. A megengedett határérték 150 becquerel literenként, ezt akár a tengerbe is lehet ereszteni. 

A TEPCO emberei most a radioaktív víz egy részét átszivattyúzták egy másik tartályba, hogy útját állják a további szivárgásnak. 

A reaktorok hűtésére használt egyre növekvő mennyiségű sugárszennyezett víz miatt a  szakértőknek nem jut elég idő az elöregedő tárolók javítására vagy kiváltására. Ez az oka a legtöbb szivárgásnak. 

A föld alatt, különleges konténerekben tárolt és tisztításra váró radioaktív víz mennyisége eléri a 200 ezer tonnát. 

Öt és fél évvel ezelőtt, 2011. március 11-én 9-es erősségű földrengés érte Japán északkeleti részét, ahol ezt követően szökőár pusztított, amely romba döntötte a fukusimai atomerőmű egy részét is. Három reaktorban megolvadt a fűtőanyag, és a megsérült reaktorok hűtésére folyamatosan vizet szivattyúznak.