Orbán: A kötelező kvótákat le kell venni a napirendről

Orbán Viktor; FICO, Robert
Orbán Viktor és Robert Fico sajtótájékoztatója Pozsonyban
Vágólapra másolva!
A kötelező betelepítési kvótákat egyszer s mindenkorra le kell venni az Európai Unió napirendjéről – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Pozsonyban, miután szlovák kollégájával, Robert Ficóval egyeztetett.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor az EU soros elnökségét betöltő Szlovákia kormányfőjével közösen tett sajtónyilatkozatában kiemelte: ki kell egészíteni a magyar alaptörvényt, bele kell írni, hogy

a magyarokra senki sem kényszeríthet semmilyen kötelező betelepítési kvótát.

Mint mondta, most azt jött elmondani szlovák partnerének, hogy az alkotmánymódosítás az európai jogrendszer keretén belül marad.

Lerombolhatja az eredményeket

Hangsúlyozta: egy olyan betelepítési kvótarendszer, amelynek nincs felső korlátja, és kötelező, egy nagy népvándorlás esetén tönkreteheti azokat az eredményeket, amelyeket „elértünk, lerombolhatja mindazt, amiért megdolgoztunk”.

Fico: Teljesen elfogadjuk a referendum eredményét

„Szlovák miniszterelnökként és soros uniós elnökként is mondom, hogy teljes mértékben elfogadjuk a magyarországi kvótareferendum eredményét, és a népszavazást legitim és demokratikus eszköznek tartjuk” – jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök.

Orbán Viktor és Robert Fico sajtótájékoztatója Pozsonyban Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Botár Gergely

A két miniszterelnöknek a pozsonyi kormánypalotában tartott találkozóján a kvótareferendum eredményén kívül az illegális bevándorlás kezeléséről, egyéb európai uniós témákról, illetve Szlovákia és Magyarország kétoldalú kapcsolatairól is szó esett. Robert Fico az illegális bevándorlás témájáról szólva hangsúlyozta: Szlovákia továbbra is a schengeni határok hatékony védelmét, illetve a migráció okainak megszüntetését tartja a fő eszköznek a probléma kezelésére.

A szlovák kormányfő megismételte azon korábbi kijelentését, miszerint egyre inkább bizonyságot nyer, hogy a kötelező betelepítésről szóló kvóták „politikailag halottak”.