Kolumbiában szétosztják a Nobel-díj pénzjutalmát

2016.10.10. 10:11

A több évtizeden át tartó kolumbiai polgárháború áldozatainak megsegítésére ajánlja fel Juan Manuel Santos a neki ítélt Nobel-békedíjjal járó mintegy egymillió dollárnyi pénzjutalmat. A díjat az elnök azért kapta, mert tető alá hozta a gerillákkal kötendő békeszerződést, igaz, ezt népszavazáson utóbb elutasították. 

A kolumbiai elnök bejelentette, hogy a hazájában több mint fél évszázadon át tartó polgárháború áldozatainak adományozza a neki ítélt Nobel-békedíjjal járó 925 ezer dolláros (több mint 250 millió forintos) pénzjutalmat. 

Juan Manuel Santos kolumbiai elnökForrás: AFP/Efrain Herrera

Juan Manuel Santos ezt a fegyveres konfliktus által súlyosan érintett egyik nyugat-kolumbiai településen tett látogatásán jelentette be. 

Az államfő megígérte Bojayá lakóinak, hogy továbbra is a béke garantálásán fog dolgozni a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) baloldali gerillaszervezettel,  annak ellenére is, hogy a lakosság az október 2-án tartott népszavazáson elutasította a lázadókkal hosszas tárgyalásokat követően, szeptember végén tető alá hozott békemegállapodást. 

Bojayá lakosságának több mint 96 százaléka a béke mellett tette le a voksát a referendumon. A voksolók 50,2 százaléka elutasította az 52 évvel ezelőtt kezdődött, több mint 220 ezer ember életét követelő fegyveres konfliktus lezárását célzó, szeptember 26-án aláírt békeszerződést. A béke-erőfeszítéseiért odaítélt Nobel-békedíjat december 10-én adják át Santosnak. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK