Lezárnák a schengeni határokat, hogy értékeljük: nincsenek

The Prime Minister of Luxembourg Xavier Bettel talks to journalists at the end of after an emergency European leaders meeting to discuss Europe's response to the Mediterranean migrants crisis at the European Council in Brussels on April 23, 2015. The EU will triple the funding of its search and rescue mission in the Mediterranean to help cope with an upsurge in migrants trying to reach Europe, German Chancellor Angela Merkel. AFP PHOTO/ THIERRY CHARLIER
Vágólapra másolva!
Demonstratív céllal, egyetlen napra lezáratná az Európai Unió schengeni határait a luxemburgi miniszterelnök. Xavier Bettel szerint így az emberek megtapasztalnák, milyen lenne kikerülni Európából, illetve így tudnák igazán értékelni a vízummentes utazás miatt a tagságot.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió tagországainak egy napra le kellene zárniuk a schengeni határaikat, hogy demonstrálják, milyen előnyökkel jár az uniós tagság, és az emberek megtanulják értékelni az övezeten belüli vízummentes utazást – javasolta Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök.

Xavier Bettel javaslata meglepetést okozna, de éppen ez lenne a célja Forrás: AFP/Thierry Charlier

"A határok egy napra történő lezárása megmutatná az embereknek, mit jelent két órát várakozni arra, hogy beléphessenek Olaszországba vagy Spanyolországba, és azt, hogy mindenhol ellenőrzések vannak. Egy nap, hogy megtapasztalják, milyen lenne kikerülni Európából" – mondta a kormányfő.

– mondta az ötletről. A Politico brüsszeli hírportál szerint Bettel a brexit kapcsán azt mondta, London csak akkor férhetne hozzá az egységes belső piachoz, ha elfogadja a személyek mozgásának szabadságát.