Holtan találták a cellájában a Lipcsében elfogott terroristát

Horizontal
This undated Handout pictures released on October 8, 2016 by the criminal office of the eastern federal state of Saxony shows a person believed to be the 22-year-old Syrian named Jaber Al-Bakr suspected of being involved in the found of explosive traces during the search of an apartment in Chemnitz, eastern Germany. Police in the German state of Saxony said on October 8, 2016 afternoon that a 22-year-old Syrian was the target of a manhunt launched earlier, the day after a bomb plot was uncovered in the town of Chemnitz. / AFP PHOTO / Landeskriminalamt Sachsen / HO / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Landeskriminalamt Sachsen " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Vélhetően öngyilkos lett a cellájában az a 22 éves szír férfi, akit hétfőn hajnalban fogtak el a német hatóságok egy merénylet előkészítésének gyanúja miatt. Dzsaber al-Bakr a napokban akart robbantani, feltételezik, hogy valamelyik berlini repülőtér lett volna a célpont.
Vágólapra másolva!

Holtan találták cellájában szerdán késő este a németországi Lipcse börtönében Dzsaber al-Bakrt, az iszlamista indíttatású robbantásos merénylet előkészítésének gyanúja miatt előzetes letartóztatásba helyezett szír menekültet – jelentette a német sajtó.

Dzsaber al-Bakrt hétfőn hajnalban fogták el a hatóságok Forrás: AFP/Ho

A beszámolók szerint a 22 éves fiatalember öngyilkos lett. A Spiegel Online úgy tudja, a gyanúsítottat éhségsztrájk és akut öngyilkosságveszély miatt

állandó megfigyelés alatt tartották.

Repülőtéren akart robbantani

Dzsaber al-Bakrt hétfőn hajnalban fogták el szíriai menekültek közreműködésével. A hatóságok gyanúja szerint kapcsolatban állhatott az Iszlám Állam terrorszervezettel.

Másfél kilogramm robbanószert állított elő, minden bizonnyal robbanómellényt akart készíteni,

és a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal – a belső elhárítás – szerint a napokban akart volna merényletet elkövetni, valószínűleg valamelyik berlini nemzetközi repülőtéren.

Előzetes letartóztatásba helyezték egy feltételezett társát is, egy 32 éves szíriai menekültet, akinek chemnitzi lakásában a pokolgépet készítette.

A bérelt lakásban aceton-peroxidot (TATP) találtak,

ezt a rendkívül veszélyes robbanószert használták az Iszlám Állam párizsi és brüsszeli merényleteit elkövető terroristák is.

Kiképzést kaphatott

Dzsaber al-Bakr 2015 februárjában érkezett Németországba menedékkérőként, a menekült jogállást júniusban kapta meg. A német hatóságok elvégezték biztonsági ellenőrzését, de nem voltak róla információk az adatbázisokban.

Egyelőre nem tudni, hogy mikor radikalizálódott a szír fiatalember.

Szerdai német sajtójelentések szerint a menekültstátusz megszerzése óta többször is elhagyhatta az országot. A Die Welt című lap értesülése szerint az idén

hetekre, talán hónapokra távozott,

járt Törökországban, és meglehet, hogy Szíriában is volt, ahol kiképzést kaphatott pokolgépkészítésből az Iszlám Államtól.

Megváltozott, miután visszatért

A Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) regionális közszolgálati televízió egy szerda esti tényfeltáró riportja szerint egy közösségi portálon tett bejegyzései arra utalnak, hogy

Közeli rokonai az MDR-nek elmondták, hogy tavaly ősszel legalább kétszer járt Törökországban, és felkereste a szíriai Idlíbet is, ahol az Iszlám Állam és az al-Kaida terrorhálózat kötelékéhez tartozó, korábban an-Nuszra Frontként ismert Dzsabhat Fatah as-Sam is tevékenykedik.
Azt nem tudták megmondani, hogy németországi menekültként miért járt Törökországban és Szíriában.

Letartóztatásával kapcsolatban azt mondták,

Az MDR megszólaltatta Dzsaber al-Bakr több egykori németországi lakótársát is, akik elmondták, hogy nem volt különösebben vallásos, de alaposan megváltozott, miután visszatért utazásairól.