Törökország kipucolja a tisztjeit a NATO-ból

2016.10.12. 14:20

Törökország 149 tisztjét hívta vissza a NATO nyugati parancsnokságaiból, a visszahívott tisztek száma már 400 körül van. A visszahívottak szerint nyugati tapasztalataik és világi gondolkodásmódjuk miatt állítják félre őket, Ankara szerint a puccskísérlet résztvevőit hívják vissza és állítják bíróság elé. Egy NATO-tisztviselő szerint a szövetség egyeztetett Törökországgal a helyzetről.

Törökország 149, a NATO németországi, belgiumi, hollandiai és brit parancsnoki központjaiban állomásozó tisztjét hívta vissza szeptember 27-én, derült ki a Reuters birtokába jutott titkosított parancsból.

A legtöbbjüket hazaérkezésük után azonnal leszerelték, letartóztatták és bebörtönözték. A Reuters megszerzett két búcsú-e-mailt, amiket a távozó török katonák nyugati kollégáiknak írtak.

Egy visszahívott szerint boszorkányüldözés 

Az egyik levél feladója a légierő külföldön állomásozó parancsnokai elleni boszorkányüldözésről írt. Másikuk, Aziz Erdogan ezredes (csak névrokona Erdogan elnöknek) levelében az alábbi állt: A visszahívások áldozataiban közös, hogy Nyugaton tanultak, és világi a gondolkodásmódjuk."

Brüsszelben alig maradt török tiszt 

Ankara összesen már körülbelül 400 tisztet hívott haza külföldről, a NATO brüsszeli főparancsnokságán például 50 török tisztből csak 9 maradt.

A visszahívottak szerint az Ankarai vezetés nyugati tapasztalataik miatt akar megszabadulni tőlük, mert nem illeszthetőek be Erdogan elnök iszlám, az ottomán birodalmat példaképének tekintő Törökországról alkotott víziójába.

A török kormány szerint a puccskísérlet miatt 

Ankara azzal indokolja a NATO-nál szolgálatot teljesítő tisztek visszahívását és bebörtönzését, hogy részt vettek a júliusi puccskísérletben. Törökország elismerte, hogy katonákat és tiszteket hívott vissza a nyugati országokból, de egy magas rangú kormánytisztviselő azt mondta, nem minden visszahívott ellen indítottak eljárást.

Törökország tárgyalt a NATO-val 

A NATO egyik tisztviselője azt nyilatkozta, Ankara értesítette a szövetséget arról, hogy személyzeti változtatásokat hajt végre az európai és az amerikai NATO-parancsnokságokon, szerinte az ügyről magas szinten egyeztetett a NATO és Törökország. "Bízunk benne, hogy Törökország tiszteletben fogja tartani a jog iránti elkötelezettségét, amikor bíróság elé állítja a puccskísérlet elkövetőit" - mondta.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK