Bíróság elé kerül a függetlenségi népszavazás miatt a volt katalán elnök

Horizontal
(FILES) This file photo taken on September 25, 2015 shows Catalonia's regional government president and leader of the Catalan Democratic Convergence party (CDC) Artur Mas speaking during the Catalan independence coalition "Junts pel Si" (Together for the Yes) party's final campaign meeting for the regional election, in Barcelona on September 25, 2015. The former president of Catalonia (2010-2016) will be tried for disobedience and perverting the course of justice by organizing in 2014 a symbolic consultation on the independence of this region, the investigating judge declared on OCtober 13, 2016 . / AFP PHOTO / Josep Lago
Vágólapra másolva!
Bíróság elé kell állnia Artur Mas volt katalán elnöknek, amiért 2014 november 9-én, a spanyol alkotmánybíróság felfüggesztő határozata ellenére, függetlenségi népszavazást tartottak Katalóniában - közölte döntését a katalán legfelsőbb bíróság csütörtökön Barcelonában. A politikusnak polgári engedetlenség és hatalommal való visszaélés miatt kell felelnie, amiért 10 évre eltilthatják közhivatal viselésétől.
Vágólapra másolva!

A bíróság ugyanakkor elutasította a közpénzek hűtlen kezelésének vádját, amely háromtól hat évig terjedő börtönbüntetést vonna maga után.

A volt katalán elnök egykori helyettesének, Joana Orteganak és Irene Rigau volt regionális oktatásügyi miniszternek is bíróság elé kell állnia, amiért közreműködtek a referendum megrendezésében.

Artur Mas Forrás: AFP/Josep Lago

Artur Mas azzal hirdette meg a népszavazást két évvel ezelőtt, hogy a katalán népnek joga van saját sorsáról dönteni. A spanyol kormány azonban azzal érvelt, hogy az sérti a spanyol nép szuverenitását, a katalán függetlenségről csak országos referendumot lehet tartani, amit viszont a katalán vezetés utasított el.

Az alkotmánybíróság felfüggesztette a népszavazás megtartását, ám a katalán kormány azt "alternatív népszavazásnak" nevezve mégis megrendezte.

50 százalék alatti részvétel, 80 százalék igen

A 7,5 milliós lakosú Katalóniában az 5,4 millió választásra jogosult közül több mint 2,3 millióan vettek részt a referendumon. Ezen belül a függetlenséget és az elszakadást mintegy 1,8 millióan (80 százalék) támogatták.

A szimbolikus népszavazást Artur Mas katalán elnök teljes sikerként, a spanyol kormány viszont színtiszta propagandaként és a katalánok megtévesztéseként jellemezte.

Jövőre újra

Katalóniában most ismét népszavazást tervez az új kormány. Carles Puigdemont, jelenlegi katalán elnök a parlamentben jelentette be szeptember végén, hogy egy év múlva, 2017 szeptemberében referendumot tartanak a katalán függetlenségről, amelyet a spanyol állam jóváhagyása nélkül is megrendeznek.

A politikus szerint Katalónia 2017 júniusára már felkészült lesz arra, hogy elindítsa az elszakadási folyamatot Spanyolországtól, az átmenetet az önálló állam felé.