Mindenhova mehetnek az ENSZ-segélyek, csak Aleppóba nem

Syrian civil war Syria Aleppo 2016 vacuum bomb Syrian army September Sukeri
ALEPPO, SYRIA - SEPTEMBER 05: Children inspect the debris as civil defense members carry out search and rescue operation over the wreckage of collapsed buildings after Syrian army war planes staged air strikes with vacuum bombs in opposition controlled Suqari neighborhood of Aleppo, Syria on September 05, 2016. Several casualties reported after the attack. Ibrahim Ebu Leys / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A szíriai kormány jóváhagyta az ENSZ humanitárius segélyszállításának októberi tervét, de elutasította azt, hogy a heves harcok sújtotta észak-szíriai Aleppó felkelők uralta keleti részébe segélyeket vigyen a világszervezet - közölte csütörtökön az ENSZ szíriai különmegbízottjának helyettese, Ramzy Ezzeldin Ramzy.
Vágólapra másolva!

Ramzy megerősítette, hogy Damaszkusz 25 ostromgyűrűbe zárt és nehezen elérhető területre engedélyezte a segélyszállítást. Aleppó keleti részére és három Damaszkusz tartománybeli területre azonban nem adott engedélyt.

Aleppó Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Ibrahim Ebu Leys

"Természetesen az (ENSZ) tervének jóváhagyása nem elegendő, tudniillik vannak még olyan lépések, amelyeket meg kell tenni a segélyek leszállítása érdekében" - mondta. Hozzátette: a világszervezet felszólítja a szíriai konfliktusban érintett feleket, segítsenek biztosítani azt, hogy ezeket a lépéseket meg is tegyék, hogy az ENSZ minél hamarabb teljesíteni tudja az októberi segélytervét.

Az ENSZ szeptemberben kérte az októberi segélyszállításra az engedélyt, és arra számított, hogy szeptember 30-ra meg is kapja.

275 ezer embernek lenne szüksége segítségre

Aleppó keleti részére kitérve közölte, hogy a mintegy 275 ezer ostromgyűrűbe zárt embernek a helyzete továbbra is "rettenetes". Megjegyezte ugyanakkor, hogy a vízellátást sikerült helyreállítani.

Az ENSZ-tisztviselő figyelmeztetett arra is, hogy a világszervezet hetek óta próbálja kimenekíteni a harcokban megsebesült embereket. Tudomása szerit 200, de más források szerint 400 gyermeknek van szüksége arra, hogy orvosi ellátás érdekében evakuálják Aleppó keleti részéből - mondta.

Ehhez azonban tűzszünetre van szükség - húzta alá.