Baszk szeparatisták fegyvereit találták meg Franciaországban

Vágólapra másolva!
Az ETA baszk terrorszervezet fegyverarzenáljára bukkantak a francia és spanyol hatóságok egy erdei búvóhelyen elásva, Carlepont közelében, Párizstól mintegy 100 kilométerre északkeletre – számolt be a nemzetközi akcióról a spanyol sajtó csütörtökön.
Vágólapra másolva!

Az EFE spanyol hírügynökség meg nem nevezett hivatalos forrásra hivatkozva azt közölte: összesen 145 lőfegyvert, lőszert, fegyveralkatrészeket és robbanószert is találtak négy, földbe rejtett tartályban.
A rejtekhelyen az ETA szökésben lévő, a becslések szerint tucatnyi tagjának fegyvereit gyűjtötték össze azzal a céllal, hogy azokat hivatalosan adhassák majd át, ha sikerül megállapodást kötniük a francia és spanyol kormánnyal a szervezet felszámolásáról – írta az El País című országos napilap.

Öt éve letették a fegyvert

Az ETA 2011-ben jelentette be, hogy felhagy az erőszakos akciókkal, és leteszi a fegyvert, ám azok átadásáért és a szervezet teljes feloszlatásáért cserébe amnesztiát kért tagjainak. A francia és a spanyol kormány ezt elutasította, mondván: nem tárgyalnak terroristákkal.

Évtizedekig harcoltak

Az El País úgy tudja: az ETA most ismét próbálja sürgetni a tárgyalásokat a francia kormánynál.
A Franciaország és Spanyolország területén található Baszkföld függetlenségéért küzdő ETA a nyolcvanas években követte el a legtöbb áldozatot követelő merényleteket. Az 1959-ben alakult csoportot több mint 800 ember haláláért tartják felelősnek.