Franciaország Hillary Clinton megválasztását támogatja

diplomacy TOPSHOTS Horizontal PRIME MINISTER
French Prime Minister Manuel Valls(L) and Canadian Prime Minister Justin Trudeau walk down the hall of honour on Parliament Hill in Ottawa, Ontario on October 13, 2016. The French Prime Minister is on a state visit to Canada. / AFP PHOTO / Lars Hagberg
Vágólapra másolva!
Franciaország a demokrata Hillary Clinton elnökké választását támogatja - jelentette ki csütörtökön Manuel Valls francia kormányfő a kanadai fővárosban, Ottawában.
Vágólapra másolva!

Valls közölte, hogy kanadai látogatásán az ottani kormányfővel, Justin Trudeau-val folytatott megbeszélésén szóba került az amerikai elnökválasztás is. Bár nem nyilatkozott Trudeau álláspontjáról, sajátját nem rejtette véka alá.

Közölte: a demokrata párti Barack Obama amerikai elnököt "a világ választotta meg" nyolc éve, míg

Manuel Valls francia és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök Ottawában Forrás: AFP/Lars Hagberg

Donald Trump, a Republikánus Párt elnökjelöltje legutóbb azzal botránkoztatta meg a világot, hogy egy tíz évvel korábban készült műsor felvételén arról beszél, hogyan erőszakolja rá magát nőkre.

Trudeau, aki az AP amerikai hírügynökség szerint közismerten feminista, Trump legutóbbi botrányával kapcsolatban azt mondta: egész életében kiállt a szexuális zaklatással kapcsolatos kérdésekben foglalt világos álláspontja mellett.

A szabadkereskedelmi megállapodás mellett érveltek

Valls és Trudeau még csütörtökön Montrealba utaznak, ahol Philippe Couillard québeci kormányfővel tárgyalnak az EU-kanadai szabadkereskedelmi megállapodásról.

A kanadai miniszterelnök a megállapodást "win-win" szituációnak, azaz mindkét oldal számára előnyös helyzetnek nevezte.

Az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi megállapodást a tervek szerint a felek október végi csúcstalálkozóján írják majd alá, de azt még a tagállami parlamenteknek is ratifikálniuk kell. Az ellenzők szerint az egyezmény általános deregulációt von maga után és korlátozza a nemzeti kormányok mozgásterét.

A brexit rossz üzenet

Trudeau hangsúlyozta, hogy a Brexit - az Egyesült Királyságnak az Európai Unióból történő kilépése - megszavazása után az egyezmény elutasítása rossz üzenetet küldene az egész világnak, miszerint Európa olyan irányba halad, amely sem állampolgárainak, sem a világnak nem válik a javára.
Valls az egyezménnyel kapcsolatban közölte: arra számít, hogy Trudeau Brüsszelben lesz október 27-én, hogy aláírja a megállapodást.