Izrael tiltakozik, az UNESCO csak a Templom-hegy iszlám nevét használta

templomosok
A jeruzsálemi Templom-hegy napjainkban. Itt volt a templomosok első rendháza
Vágólapra másolva!
Izrael megszakította az együttműködést az ENSZ kulturális szervezetével, mert bizottsági szinten elfogadott egy olyan előterjesztést, amely a jeruzsálemi Templom-hegyet csak iszlám nevén említi, illetve kritizálja Izrael cselekedeteit Jeruzsálemben. Izrael miniszterelnöke kritizálta a döntést, a palesztin elnök szóvivője üdvözölte.
Vágólapra másolva!

Izrael tiltakozott és felfüggesztette az együttműködést az ENSZ kulturális szervezetével, az UNESCO-val, írja a BBC. Az UNESCO elfogadott egy olyan előterjesztést, amiben a jeruzsálemi Templom-hegynek csak arab nevét használják. Az előterjesztést (pdf formátumban angolul itt olvasható) hét arab ország nyújtotta be. A szöveg célja "Palesztina kulturális örökségének és Kelet-Jeruzsálem egyedi jellegének megőrzése".

Bizottsági szinten az előterjesztést 24 támogató, 6 ellenző szavazat és 26 tartózkodás mellett fogadták el. Elfogadásáról még az UNESCO vezetésének is szavazni kell.

Zsidó és iszlám szent hely

Az előterjesztés ugyan elismeri "Jeruzsálem óvárosának és a három falnak jelentőségét a három monoteista vallás számára", ugyanakkor

a Templom-hegyre csak az al-Haram al-Sarif megnevezést használja.

A Templom-hegyen állt mindkét héber nagytemplom, mind a mai napig itt található a Siratófal, a második templom maradványa. Az iszlám szerint Mohamed próféta a Templom-hegyről ment mennybe, a Templom-hegy a harmadik legszentebb hely az iszlámban.

Az előterjesztés több ponton kritizálja Izrael cselekedeteit,

beleértve az erőszak alkalmazását és az iszlám hívekkel illetve régészekkel szemben bevezetett korlátozásokat.

A jeruzsálemi Templom-hegy mindkét vallás szent helye Forrás: Origo

Izrael elítélte

Az izraeli oktatási miniszter, Naftáli Bennett azt mondta, az előterjesztés "megtagadja a történelmet és a terrorizmust támogatja". Benjámin Netanjáhú miniszterelnök egy Facebook-bejegyzésben azt írta:

vagy hogy Egyiptomnak nincs kapcsolata a piramisokkal. Ezzel az abszurd döntéssel az UNESCO elvesztette maradék hitelességét is.

A döntést a világ számos zsidó szervezete elítélte, beleértve a Zsidó Világkongresszust, amely "hangulatkeltő, egyoldalú" döntésnek nevezte.

Palesztína üdvözölte

Palesztína ezzel szemben üdvözölte a döntést.

szent iszlám és keresztény helyeivel együtt" - nyilatkozta Mahmúd Abbász palesztin elnök szóvivője.