Újra legális a kubai rum és szivar Amerikában

Becker, Boris MOZOG olimpiai bajnok SZEMÉLY szivar szivarfesztivál szivarozik tapsol teniszcsillag teniszező
Havanna, 2013. március 3. Boris Becker egykori német teniszcsillag a 15. Szivarfesztiválon Havannában 2013. március 2-án. (MTI/EPA)
Vágólapra másolva!
Barack Obama amerikai elnök enyhített a Kubával szembeni szankciókon. Döntésével az amerikai kormányzat lehetővé tette a közös orvosi kutatásokat, a kubai gyógyszerek behozatalát és a szivar, valamint a rum importját érintő pénzügyi korlátozások feloldását.
Vágólapra másolva!

Obama közleményében leszögezte: e döntésekkel az Egyesült Államok nyitása Kuba felé "visszafordíthatatlanná" vált. Jack Lew pénzügyminiszter, aki szintén közleményt adott ki, azt hangsúlyozta, hogy a nyilvánosságra hozott enyhítések az Obama által 2014 decemberében elindított "új kurzus" természetes következményei.

"A pénzügyminisztérium hosszú ideig dolgozott azon, hogy lebontsa az utazás, a kereskedelem, a bankszolgáltatások és a telekommunikáció elé gördített gazdasági akadályokat" - fogalmazott a miniszter, hangsúlyozva a tudományos együttműködés és az ösztöndíjak e döntés nyomán feltáruló lehetőségeit, valamint a közvetlen emberi kapcsolatok és a magánszektor megerősödésének lehetőségeit is.

Boris Becker a havannai szivarfesztiválon szívta, de most már az államokban is legális Forrás: MTI/EPA/EFE/-

Hasonlóképpen méltatta a szankciók enyhítését Penny Pritzker kereskedelmi miniszter. Ő a két ország közötti erőteljesebb kereskedelem fontosságát emelte ki, hozzátéve, hogy ez mindkét ország számára üdvös.

A kubai szivar és rum korlátozás nélküli behozatalának engedélyezése azonban csak a külön erre vonatkozó felhatalmazással rendelkezőkre érvényes, kereskedelmi mennyiségben magánszemélyek továbbra sem hozhatnak be annyi szivart és rumot, amennyit akarnak.

Forrás: Gaál Csaba [origo]

A pénteken bejelentett döntések az Obama-adminisztráció azon erőfeszítéseinek sorába illeszkednek, melyekkel az elnök a normális gazdasági és diplomáciai kapcsolatok helyreállítását segíti elő. Obama 2014 végén hirdette meg az új Kuba-politikát, s az idén márciusban ő volt Calvin Coolidge óta az első hivatalban lévő amerikai elnök, aki Kubába látogatott.