Meg kell ölni, aki az ellenséggel lepaktál

fegyveres Foglalkozás harcol katona lő MOZOG SZEMÉLY
Moszul, 2016. augusztus 15. Pesmerga, azaz iraki kurd harcosok lövik az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet állásait az észak-iraki Moszul környékén 2016. augusztus 14-én. A pesmerga erők a nemzetközi koalíció repülőgépeinek támogatásával nyár elején szárazföldi offenzívát kezdtek, hogy a Moszultól keletre található al-hazíri régió falvait visszaszerezzék a dzsihadistáktól. (MTI/EPA/Andrea Dicenzo)
Vágólapra másolva!
A Newsweek megszerzett egy levelet az Iszlám Államtól, amelyből kiderül, hogy milyen szigorú és kegyetlen parancsokkal látták el a város vezetőjét a stratégiai jelentőségű Manbidzsért folyó harcok alatt. "Tájékoztasd minden, ostrom alatt lévő testvérünket, hogy soha nem fogadjuk el a visszavonulást, és akkor is ki kell tartaniuk, ha már csak egy marad közülük" - írják.
Vágólapra másolva!

Augusztusban nagyon rossz helyzetbe került az ISIS Manbidzsnál, hiszen az amerikaiak által támogatott kurd és arab erők egyre inkább megközelítették a várost. A terrorszervezet egy meg nem nevezett emírje ekkor háromoldalas, kézzel írott utasítást küldött Abu Jahia al-Száminak, a város parancsnokának. A szakértők szerint a levelet a moszuli vezetőknek is szánták, a tervezett amerikai-iraki offenzíva előtt.

Az írást augusztus 8-án küldték el, mindössze négy nappal az előtt, hogy a Szíriai Demokratikus Erők nevű arab–kurd koalíció végül felszabadította Manbidzsot. A levélben több kegyetlen utasítást is kapott al-Számi, de a fő üzenet az volt, hogy

az utolsó emberig harcoljanak és végezzen ki mindenkit, aki megszökne vagy lepaktálna az ellenséggel.

Valódinak tartják

A levelet a Newsweek számára Aymenn Jawad al-Tamimi közel-kelet kutató fordította le és elemezte. A dokumentumról készült felvételeket a Szabad Szíriai Hadsereg juttatta el a lapnak, de az nem derült ki, hogy pontosan hogyan szerezték meg a levelet.

Al-Tamimin kívül két másik szakértő is hitelesnek tartja az írást. Egy bélyegről, amely a dokumentum végén található, arra következtetnek, hogy a terrorszervezetnek a háborúkkal foglalkozó csoportja adta ki a parancsokat.

A levélben arról írnak, hogy tudomásuk szerint vannak olyan harcosok, akik el akarják hagyni a kalifátust, és olyanok is, akik meg akarják adni magukat az ellenségnek. Ez arra utal, hogy a szervezeten belül

az amerikaiak vezette koalíció előretörésével egyre nehezebb fenntartani a harci szellemet.

Pesmergák, azaz iraki kurd harcosok lövik az Iszlám Állam állásait az észak-iraki Moszul környékén augusztus 14-én. Forrás: MTI/EPA/Andrea Dicenzo

Az emír pontos instrukciókat ad arra, hogy hogyan kell bánni a nem megbízható tagokkal, és vallási magyarázatot is ad a kegyetlenségekre – ezeket a harcosokat hitehagyottaknak nevezi. Az emír arra is utasítja a város vezetőjét, hogy találja meg azokat a helyieket, akik az ellenséget támogatták,

és ölje meg őket.

Kik lehetnek a megbabonázottak?

A levélnek van egy kevésbé érthető része is: itt az emír azokról ír, akiket "megbabonáztak". A szakértők azt mondják, hogy ez az első általuk ismert eset, hogy az erre vonatkozó arab kifejezést az Iszlám Állam a harcosaira használta volna, sőt, még az al-Kaidától sincs tudomásuk erre.

"Vegyétek el a fegyvereiket és zárjátok olyan helyre őket, ahol senkit nem bánthatnak" – írja az emír arról, hogy miként kell bánni a megbabonázottakkal. Arra is utasítja al-Számit, hogy törekedjen kikúrálni őket a bajból, ha ez lehetséges.

– írja.

A szakértők nem tudtak megegyezni abban, hogy vajon kiket érthetett a levél írója a "megbabonázott testvérek" kifejezés alatt. Lehet, hogy olyan harcosokra gondolt, akik hűtlenek lettek a csoport ideológiájához, vagy olyanokra, akik mentálisan instabillá váltak a harcok miatt. De olyan kutató is van, aki szerint a meghatározás egy speciális egységre utal a harcosok között, akiket agymosásnak vetettek alá, hogy különleges feladatokat hajtassanak végre velük, és emiatt sajátos bánásmódra van szükségük.

Nehéz fenntartani a morált

A levél egy újabb bizonyíték arra, hogy Moszul helyzetének egyre fenyegetettebbé válásával az Iszlám Állam is

egyre durvább eszközökkel kénytelen fegyelmezni a saját harcosait.

Sokszor nyilvánosan végeztek ki embereket kémkedés vádjával, a lázadókat pedig tömegével ölték meg és égették el a testüket. Az elmúlt hónapokban a brutális videók száma is megszaporodott, hogy megfélemlítsék a tagokat, és elvegyék a kedvüket attól, hogy az ellenséget segítsék, vagy belülről bomlasszák a csoportot - mondta Charlie Winter, egy, a radikalizálódással foglalkozó nemzetközi kutatócsoport tagja a Newsweeknek.

A szöveg emellett azért is különösen érdekes, mert

az emír utasításait végül nem tartották be.

Az emír ugyanis azt írta, hogy "tartsatok ki és harcoljatok, amíg meg nem ölnek titeket vagy Isten nektek nem adja a győzelmet". Ehhez képest viszont a Manbidzsban maradt harcosok végül visszavonultak, és augusztus 12-én feladták a várost.

A szakértők szerint ez azzal kapcsolatban is kérdéseket vet fel, hogy mi várható a Moszulban harcolóktól. Valószínűleg ott kitartóbbak lesznek, mert a tét is sokkal nagyobb, de ezek szerint akár a visszavonulás sem elképzelhetetlen. Főleg, hogy az erre vonatkozó terveket már el is kezdték kidolgozni: alagutakat ástak a város alatt, a behatoló csapatoknak pedig csapdákat rejtettek el.