Romano Prodi: a tétlenség lejáratja az EU-t

2016.10.17. 20:43

A volt olasz kormányfő szerint a brexitet követő tétlenség az egész világon lejáratja az EU-t. Romano Prodi - aki az Európai Bizottság elnöke is volt egykor - szerint nagy vereség az Egyesült Királyság kilépése az EU-ból, de ennél is rosszabb a brexitet követő európai bizonytalanság.

Az Európai Uniónak a Brexitet követő tétlensége az egész világon lejáratja az Európai Uniót - mondta Romano Prodi volt olasz miniszterelnök, az Európai Bizottság egykori elnöke.

Ébresztő helyett lassú reakció

Prodi nagy vereségnek nevezte az Egyesült Királyságnak az EU-ból való kilépését, ám szerinte még ennél is rosszabb a brexitet követő európai tétlenség és bizonytalanság. A brexit ébresztő helyett a lehető leglassabb reakciót váltotta ki az EU-ból - fogalmazott a volt kormányfő.

A megosztottság és a populizmus erősödik, Németország halogat és nem hoz döntéseket, a németek téves politikát választottak" - jelentette ki.

Romano Prodi volt olasz kormányfőForrás: AFP/Andreas Solaro

Romano Prodi úgy vélte, hoyg a Nyugat elhibázott politikája miatt a mai világ új nagyhatalmának ismét Oroszország számít, amely "a fél világnak törvényt diktál", az ukrajnai, szíriai és iraki feszültségek miatt teljesen eltávolodik Európától és Kínához közeledik.

Irónikusan megjegyezte: "a Nyugatnak igazi remekművet sikerült elérni: összehoztunk két örök ellenséget, amelyek már egymással dolgoznak". A migrációról Prodi azt mondta, a migránsok érkezése nem fog alábbhagyni.