Törökország több százezer moszuli menekültet fogadna be

2016.10.17. 19:57

Az ENSZ humanitárius katasztrófára készül Moszul miatt, Törökország az iraki városból érkező menekülteket fogadna be.

Törökország kész befogadni több százezer menekültet az iraki Moszulból, ha az Egyesült Államok vezette szövetség által az Iszlám Állam terrorszervezet kiűzéséért indított hadművelet miatt fellángolna a felekezetek közötti erőszak - közölte Numan Kurtulmus török miniszterelnök-helyettes.

Jól halad az offenzíva

Az amerikaiak vezette szövetség légi és szárazföldi támogatásával az iraki kormányerők hétfőn támadást indítottak, hogy kiűzzék a dzsihadistákat Moszulból. Talib Sagáti altábornagy, a közös parancsnokság vezetője kedd este azt közölte, "jól halad" a hadművelet Moszul felszabadítására.

Ha a moszuli hadműveletet megfelelően kezelik, nem lesz Törökországba irányuló menekülthullám - mondta Numan Kurtulmus, aki szerint ellenkező esetben akár több százezren is foghatják a hátizsákjukat, és az egyetlen lehetséges helyre menekülhetnek, ami Törökország.

Eközben az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint akár százezer iraki is Szíriába és Törökországba menekülhet, hogy elkerülje Moszul ostromát. A másfél milliós nagyváros 2014-ben került az Iszlám Állam kezére, amikor a dzsihadisták kikiáltották a "kalifátust".

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK