Elmenekült Moszulból az Iszlám Állam vezetője

2016.10.17. 14:23

Fellázadtak az iszlamista rendőri vezetők az Iszlám Állam vezetője ellen: Abu Bakr al-Bagdadi Moszulból Rakkába menekült a hírek szerint. A lázadást néhány óra alatt leverték. Eközben az iraki Moszul felszabadítására indított szárazföldi hadművelet keretében áttörték az Iszlám Állam első védelmi vonalát.

Lázadás tört ki az úgynevezett iszlamista rendőrség parancsnokának vezetésével Moszulban Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam (IÁ) vezetője ellen, aki a dzsihadisták szíriai bástyájába, Rakkába menekült át a terrorszervezet iraki fellegvárából – jelentette az asz-Szumaríja pánarab televízió.

Letörték a felkelést

A televízió úgy tudja: a felkelés élén a moszuli Abu Uszmán áll, akihez hű erők korábban az Iszlám Állam négy létesítményét is megtámadták. Al-Bagdadi felszólította a neki közvetlenül alárendelt elitegységeket, hogy törjék le a felkelést, és öljék meg az iszlamista rendőrség hét vezetőjét.

Iraki kurd harcosok konvoja Moszul közelében, a város felszabadítására irányuló hadművelet kezdeténForrás: MTI/AP/Bram Janssen

Az al-Bagdadihoz hű elit alakulatok néhány órás összecsapásokat követően leverték a puccskísérletet a városban, megölve a felkelés élén álló moszuli Abu Uszmánt és néhány követőjét. Ezzel a dzsihadisták helyreállították ellenőrzésüket Moszul felett, majd Uszmán több tucat munkatársát végezték ki a városban.

A helyi források szerint a város káoszba süllyedt az Iszlám Állam egymással ellenséges egységeinek összecsapásai miatt. Az iszlamista rendőrség állítólag azt hirdeti, hogy Al-Bagdadi Rakkába szökött, feleségét pedig őrizetbe vették. A felkelők bejelentették: "Al-Bagdadi moszuli uralma véget ért".

Előrenyomultak Moszulban

Sajtóértesülések szerint korábban a dzsihadisták katonai parancsnokait szállító gépkocsikonvojt, amellyel al-Bagdadi is utazott, a Washington vezette szövetség harci repülőgépei vették tűz alá: többen meghaltak, köztük Abu Músza al-Magribi, az Iszlám Állam vezetőjének közeli bajtársa is.

Haider al-Abádi iraki kormányfő az iraki fegyveres erők vezetőinek jelenlétében bejelenti az Iszlám Állam uralta észak-iraki Moszul város felszabadítását célzó hadművelet kezdetét BagdadbanForrás: MTI/AP/Iraki kormányfői hivata/

Mint arról az Origo is beszámolt, az iraki Moszul felszabadítására indított szárazföldi hadművelet hétfő hajnali kezdete óta a kurd fegyveresek visszafoglaltak hét falut a dzsihadistáktól, a város keleti részében pedig a támadók megsemmisítették az Iszlám Állam terrorszervezet első védelmi állásait.

Hétfői jelentések szerint kőolajjal feltöltött és meggyújtott tüzes árkokkal védi iraki bástyáját, Moszult az Iszlám Állam a kormányerők ostromától. A szélsőségesek az iraki Ninive tartomány székhelyétől keletre, al-Hamdaníja nevű külvárosnál folyamodtak ehhez a taktikához, hogy lelassítsák a szárazföldi offenzívát és zavarják a Washington vezette terrorellenes koalíció légicsapásait.

KAPCSOLÓDÓ CIKK