Megtámadták a republikánusok egyik irodáját

2016.10.17. 04:35

Gyúlékony anyagot dobtak be a Republikánus Párt egyik észak-karolinai irodájába. Az incidens Hillsborough-ban történt, először a Charlotte Observer című helyi lap adott hírt róla.

A lap szerint robbanószerkezetet, a hatósági közlemény szerint gyúlékony anyagot dobtak be a republikánus pártirodába az ablakon át. Az iroda és a mellette lévő épület falaira graffitiket rajzoltak, horogkereszttel, valamint "náci republikánusok, ki a városból!" feliratokat festettek rá. A Hillsborough város internetes honlapján közzétett tájékoztatás szerint "a gyújtószerkezet bent, az épületben lángra kapott, néhány bútor leégett". Sérülés nem történt.

Demokrata állatokról írt Trump

Donald Trump republikánus elnökjelölt Hillary Clintont és "a demokratákat képviselő állatokat" okolta a támadásért, Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt Twitter-üzenetben ítélte el a támadást. Clinton szerint "borzalmas és elfogadhatatlan", ami történt. A Republikánus Párt észak-karolinai vezetője, Dallas Woodhouse szintén közleményt adott ki, amelyben leszögezte: "Minden amerikainak, legyen független, demokrata párti vagy republikánus érzületű, felháborodását kell kifejeznie e demokráciánk elleni, gyűlölettel átitatott és erőszakos támadás miatt" – olvasható a pártvezető közleményében.

A demokrácia elleni támadás

A kormányzó, a republikánus Pat McCrory szintén közleményben ítélte el az incidenst, és szintén a demokrácia elleni támadásnak minősítette. "A mi társadalmunkban, különösen választások idején, nincs helye az erőszaknak" – szögezte le McCrory kormányzó.

Csatatérállam

Elemzők felhívják a figyelmet arra, hogy Észak-Karolina a 2016-os elnökválasztás egyik "csatatérállama", vagyis olyan szövetségi állam, ahol a választói akarat nem kiszámítható, a választók hol erre, hol arra a pártra voksolnak. Ebben a szövetségi államban különösen szoros a verseny a két elnökjelölt között.

Hillary Clinton vezet

Országosan az Egyesült Államokban 48:37, más felmérés szerint 47:43, egy harmadik szerint pedig 46:44 arányban Hillary Clinton vezet az elnökválasztási küzdelemben Donald Trump előtt.