Áttörték az Iszlám Állam első védelmi vonalát Moszulnál

2016.10.17. 12:33

Az iraki Moszul felszabadítására indított szárazföldi hadművelet hétfő hajnali kezdete óta a kurd fegyveresek visszafoglaltak hét falut a dzsihadistáktól, a város keleti részében pedig a támadók megsemmisítették a várost ellenőrzése alatt tartó Iszlám Állam terrorszervezet első védelmi állásait.

A kurdok (pesmergák) Moszultól 40 kilométerre keletre nyomultak be a hét településre, és visszaszerezték az ellenőrzést azok fölött az Iszlám Államtól. Magában a városban - a Reuters hírügynökség egyik riporterének beszámolója szerint - délelőtt robbanásokat lehetett hallani, elsősorban a keleti részen.

Haider al-Abádi iraki kormányfő hajnalban az állami tévében felolvasott közleményében jelentette be, hogy kezdetét vette az Iszlám Állam kezén lévő utolsó iraki nagyváros visszafoglalása.Ez az offenzíva lehet a legnagyobb katonai művelet az országban a Szaddám Huszein diktátor hatalmának megdöntését célzó 2003-as amerikai invázió óta. Az Iszlám Állam 2014 júniusában foglalta el Moszult. Előtte a városban kétmilliónyian éltek, 4-5-ször többen, mint a dzsihádistáktól eddig visszafoglalt városokban.

A most kezdett hadművelet valószínűleg több hétig tart - jelezte Stephen Townsend altábornagy, a Washington vezette koalíció parancsnoka.

Kurd (pesmerga) tankok és páncélozott járművek - Több, Moszul körüli települést visszafoglaltakForrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Idris Okuducu