Fegyverkezés helyett lakásépítést javasol a venezuelai elnök

diplomacy Horizontal Venezuela's President Nicolas Maduro delivers a speech during the opening ceremony of the Habitat III conference on housing and sustainable urban development in Quito on October 17, 2016. / AFP PHOTO / JUAN CEVALLOS
Nicolás Maduro
Vágólapra másolva!
A venezuelai elnök felszólította a nemzetközi közösséget, hogy a fegyverekre szánt dollármilliárdokat inkább új lakások építésére fordítsa.
Vágólapra másolva!

"Nem lenne jobb a Szíriában ledobott bombákra költött dollármilliókat értelmes programokra költeni?" - tette fel a kérdést Nicolás Maduro helyi idő szerint hétfőn az ecuadori fővárosban, az ENSZ világtelepülés-konferenciáján (HABITAT III). A dél-amerikai ország szocialista államfője szerint így ráadásul a menekültek számát is csökkenteni lehetne.

Rendszeresek a hadgyakorlatok

Venezuela azonban maga is sokat költ védelemre, Maduro ugyanis egy amerikai inváziótól tart, épp ezért rendszeresek a hadgyakorlatok. Az államfő - akinek elmozdítására a parlamentben többséget alkotó ellenzék népszavazást tartana - azonban arra is ígéretet tett, hogy 2019-ig 3 millió új lakást építtet.

Nicolás Maduro Forrás: AFP/Juan Cevallos

Egyelőre kérdéses, hogy ebből majd mi valósul meg, a Föld legnagyobb kőolajtartalékával rendelkező Venezuela ugyanis jelenleg drámai gazdasági válsággal és a világ legnagyobb inflációjával küzd. Az országban emellett súlyos élelmiszer- és gyógyszerhiány van.

Mindenki a városba tart

A hétfőn kezdődött, négynapos quitói ENSZ-konferencián 180 államból nagyjából 40 ezren vesznek részt. Az előrejelzések szerint 2050-ig a városlakók aránya nagyjából 70 százalékra nő a világon, és az értekezleten többek között az ezzel kapcsolatos jövőbeli megoldásokat tekintik át.