Orosz hackert vettek őrizetbe a csehek amerikai kérésre

hacker illusztráció számítógép lopás feltörés it laptop tablet
hacker illusztráció
Vágólapra másolva!
A cseh rendőrség az amerikai hatóságok kérésére őrizetbe vett egy nemzetközileg körözött orosz hackert, aki gyaníthatóan amerikai célpontok ellen hajtott végre számítógépes támadásokat.
Vágólapra másolva!

A letartóztatásról David Schon, a cseh rendőrség szóvivője tájékoztatta az újságírókat szerda este Prágában.

Az orosz férfit az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda, az FBI közreműködésével fogták el. Az illető előzetes letartóztatásban marad, amíg a cseh hatóságok döntenek az Egyesült Államoknak való kiadatásáról.

Egy prágai szállodában csaptak le rá

A számítógépes bűnözőt egy prágai szállodában vették őrizetbe, ahol a barátnőjével együtt tartózkodott. A kényszerintézkedés idején a férfi összeesett, ezért kórházba szállították.

Nem tudni, hogy az őrizetbe vétel összefüggésben van-e azzal, hogy a minap az Egyesült Államok hivatalosan is Oroszországot tette felelőssé az amerikai politikai szervezetek elleni közelmúltbeli számítógépes támadásokért.

Amerikai vádak, orosz cáfolat

Az amerikai belbiztonsági minisztérium és az amerikai hírszerző szerveket összefogó Országos Hírszerzés Igazgatósága (DNI) közös közleményben jelentette be, hogy

Moszkva a felelős

amerikai politikai szervezetek és csoportok, valamint egyes amerikai szövetségi államok választási számítógépes rendszerei elleni támadásokért.

A közlemény kiemelte: "Ezeknek a kalózakcióknak és adatlopásoknak a célja a beavatkozás az amerikai választási folyamatba." A DNI szerint az ilyen jellegű és ilyen kiterjedt "kezdeményezéseket" csakis "magas szintű orosz felelősök" hagyhattak jóvá.

A Kreml képtelenségnek nevezte

a washingtoni vádakat. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy Vlagyimir Putyin elnök honlapját naponta éri több tízezer hackertámadás. Ezeket a behatolási kísérleteket vissza lehet vezetni az Egyesült Államok területéig, de Oroszország nem vádolja ezért minden egyes alkalommal a Fehér Házat vagy a Központi Hírszerző Ügynökséget (CIA) – tette hozzá.