Lelőtt egy merényletre készülő dzsihádistát a török rendőrség

TURKEY Ankara terror attack ANKARA, TURKEY - OCTOBER 19 :  Turkish police officers stand guard around the building where suspected Daesh member was captured dead in a counter-terrorism operation in Ankara, Turkey on October 19, 2016. The suspect, who did
Hajnalban csaptak le a rendőrök
Vágólapra másolva!
A török rendőrség szerda hajnalban Ankarában lelőtte az Iszlám Állam nevű terrorszervezet öngyilkos merényletre készülő egyik tagját - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A gyanúsítotton a török főváros Eryaman nevű külvárosi kerületében, egy magas bérház 9. emeletén ütöttek rajta, mintegy 20 kilométerre Ankara központjától. A rendőrök megadásra szólították fel az Ahmet keresztnevű férfit, de ő tüzet nyitott, a rendőrök pedig agyonlőtték. A terrorista 1992-ben a dél-törökországi Adana városban született, bejegyzett lakcíme alapján pedig a főként kurdok lakta délkelet-törökországi Diyarbakirban élt.

Hajnalban csaptak le a rendőrök Forrás: AFP/2016 Anadolu Agency/Guven Yilmaz

A térfigyelő kamerák alapján szúrták ki

Ercan Topaca, Ankara tartomány kormányzója a helyszínen úgy nyilatkozott: a lakásban öngyilkos merénylethez alkalmas eszközöket és anyagokat találtak, köztük TNT-t, 2 rúd dinamitot, 7 kilogramm ammónium-nitrátot, gyújtószerkezetet és mintegy 400 darab csavaranyát, amelyeket repeszként lehet felhasználni. A robbanóanyagokat a hatóságok ellenőrzött körülmények között semlegesítették. A tisztviselő azt mondta: a rendőrség azután kezdte követni a férfit, hogy a térfigyelő kamerák tanúsága szerint a közelmúltban háromszor is feltérképezte az Atatürk-mauzóleum, valamint a parlament korábbi épületének környékét.

Tíz nap múlva lehett volna a merénylet

A hatóságok úgy vélik, hogy a terrorista október 29-én, a köztársaság ünnepén vagy november 10-én, a modern Török Köztársaság megalapítója, Mustafa Kemal Atatürk halálának napján akart öngyilkos merényletet végrehajtani.

Betiltott tüntetések

Hétfőn Ankarában terrorveszély miatt november 30-ig betiltottak mindenfajta tömeggyűlést és tüntetést nyilvános helyeken. Október 29-re és november 10-re azonban nem vonatkozik a tiltás. A kormányzói hivatal olyan információk birtokába jutott, hogy "terrorszervezetek támadásokra készülnek". Törökország mind Szíriában, mind Irakban aktívan részt vesz az Iszlám Állam elleni katonai hadműveletekben.