Kedd óta az Iszlám Állam 12 öngyilkos merényletet kísérelt meg, de az iraki katonáknak valamennyi esetben sikerült felrobbantaniuk a milicisták járműveit még azelőtt, hogy azok elérték volna célpontjukat.

A 9. iraki hadosztály katonái nagyjából egy kilométerre vannak a Moszul melletti Hamdaníjától. Tisztségviselőjük szerint az Iszlám Állam aknavetős támadásai sem okoznak nekik jelentős veszteséget, de pontos adatokat nem közölt. 

Öngyilkos merényletekkel és aknavetős támadásokkal próbálják lassítani a moszuli offenzívátForrás: AFP/-

Hétfőn indult meg a dzsihadista szervezet kezén levő utolsó iraki nagyváros, Moszul felszabadítására irányuló nagyszabású szárazföldi hadművelet. Moszul visszavételéért széles körű katonai szövetség jött létre: az iraki hadsereg katonái mellett Moszul felé közelítenek a pesmergák (az észak-iraki kurd autonóm terület harcosai), a helyi szunnita milíciák, illetve különböző törzsi egységek harcosai, valamint a Népi Megmozdulás Egységei gyűjtőnéven működő síita milíciák is.

A szunnita többségű Moszulért folytatott hadműveletben a síita részvétel kényes kérdés, sokan attól tartanak, hogy ez ismét felszíthatja a felekezetközi feszültségeket. Hádi al-Amiri, az egyik legnagyobb síita milícia, a Badr Brigádok vezetője ugyanakkor azt mondta, hogy ők csak a Moszultól nyugatra fekvő, többségében síiták lakta Tal-Afar város visszavételére fognak összpontosítani, és magába Moszulba nem fognak bevonulni, ahogyan a pesmergák sem.