Vegyi fegyvereket is bevethetnek Moszulnál

Sűrű füst borítja be az eget, amint az otthonukat elhagyott moszuli lakosok gyalogolnak el az iraki biztonsági erők tagja mellett az észak-iraki nagyáros határában
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok arra számít, hogy az Iszlám Állam durva vegyi fegyvereket is bevet annak érdekében, hogy megpróbálja megakadályozni az iraki kormányerők és szövetségeseik előrenyomulását az észak-iraki Moszulnál - jelentette ki kedden egy amerikai tisztviselő, aki egyben azt is mondta, igen korlátozottak az iszlamisták képességei az ilyen fegyverek előállítására.
Vágólapra másolva!

Az amerikaiak rendszeresen begyűjtik a tüzérségi lövedékek darabjait, hogy kimutassák az esetleges vegyszerek jelenlétét rajtuk, mivel az Iszlám Állam már hónapokkal a Moszul elleni hétfői hadművelet előtt bevetett mustárgázt - mondta egy másik tisztviselő.

Egy korábban nyilvánosságra hozott esetben az amerikai erők megerősítették a kén-mustár vegyület jelenlétét az Iszlám Állam egyik lőszerdarabján október 5-én - mondta egy további tisztviselő. A lövedéket a dzsihadisták a helyi erők ellen használták, nem az amerikai vagy a szövetséges csapatok ellen.

Sűrű füst borítja be az eget, amint az otthonukat elhagyott moszuli lakosok gyalogolnak el az iraki biztonsági erők tagja mellett az észak-iraki nagyáros határában Forrás: MTI/AP

Ugyanez a nyilatkozó azt is mondta, "ez nem meglepő, ha figyelembe vesszük az Iszlám Állam elítélendő magatartását és azt, hogy semmibe veszik a nemzetközi szabályokat, normákat".
Amerikai tisztviselők úgy vélik, hogy a dzsihadisták nem jártak sikerrel a vegyi fegyverek kifejlesztésében, azaz a hagyományos fegyverek még mindig nagyobb veszélyt jelentenek az előrenyomuló iraki kormányerők és a velük együtt harcoló kurd csapatok, illetve a csapatokkal együtt haladó külföldi tanácsadók számára.

A kén-mustár vegyületek hólyaghúzó hatásúak a csupasz bőrön, illetve a tüdőben, kis dózisban túlélhetők, nagyobb adagban viszont halálosak. A vegyi fegyverek, így a mustárgáz bevetését nemzetközi szerződés tiltja.