Az Egyesült Államok arra számít, hogy az Iszlám Állam durva vegyi fegyvereket is bevet annak érdekében, hogy megpróbálja megakadályozni az iraki kormányerők és szövetségeseik előrenyomulását az észak-iraki Moszulnál - jelentette ki kedden egy amerikai tisztviselő, aki egyben azt is mondta, igen korlátozottak az iszlamisták képességei az ilyen fegyverek előállítására.

Az amerikaiak rendszeresen begyűjtik a tüzérségi lövedékek darabjait, hogy kimutassák az esetleges vegyszerek jelenlétét rajtuk, mivel az Iszlám Állam már hónapokkal a Moszul elleni hétfői hadművelet előtt bevetett mustárgázt - mondta egy másik tisztviselő.

Egy korábban nyilvánosságra hozott esetben az amerikai erők megerősítették a kén-mustár vegyület jelenlétét az Iszlám Állam egyik lőszerdarabján október 5-én - mondta egy további tisztviselő. A lövedéket a dzsihadisták a helyi erők ellen használták, nem az amerikai vagy a szövetséges csapatok ellen.

Sűrű füst borítja be az eget, amint az otthonukat elhagyott moszuli lakosok gyalogolnak el az iraki biztonsági erők tagja mellett az észak-iraki nagyáros határábanForrás: MTI/AP

Ugyanez a nyilatkozó azt is mondta, "ez nem meglepő, ha figyelembe vesszük az Iszlám Állam elítélendő magatartását és azt, hogy semmibe veszik a nemzetközi szabályokat, normákat".
Amerikai tisztviselők úgy vélik, hogy a dzsihadisták nem jártak sikerrel a vegyi fegyverek kifejlesztésében, azaz a hagyományos fegyverek még mindig nagyobb veszélyt jelentenek az előrenyomuló iraki kormányerők és a velük együtt harcoló kurd csapatok, illetve a csapatokkal együtt haladó külföldi tanácsadók számára.

A kén-mustár vegyületek hólyaghúzó hatásúak a csupasz bőrön, illetve a tüdőben, kis dózisban túlélhetők, nagyobb adagban viszont halálosak. A vegyi fegyverek, így a mustárgáz bevetését nemzetközi szerződés tiltja.