Útiterv készül a két éve halogatott ukrán rendezésre

Aftermath of Donetsk filter plant shelling destruction landscape HORIZONTAL osce hot spot dpr ceasefire violation
2910678 08/12/2016 OSCE inspectors examine the territory of the Donetsk filter plant, situated on the contact line between Yasinovataya and Avdeyevka in Donbass, which was heavily shelled by the Ukrainian army. Igor Maslov/Sputnik
Vágólapra másolva!
A kelet-ukrajnai válság rendezésével foglalkozó normandiai négyek abban állapodtak meg berlini csúcstalálkozójukon, hogy november végéig kidolgozzák a minszki tűzszüneti megállapodások végrehajtásának "útitervét" - jelentette be az ötórás tárgyalások után csütörtökre virradóra Petro Porosenko ukrán elnök.
Vágólapra másolva!

Porosenko szerint az útitervet a normandiai négyek külügyminiszterei fogják kidolgozni november végéig, a berlini csúcstalálkozói résztvevői pedig megszabták számukra a legfőbb irányokat.

A német kancellári hivatalban rendezett megbeszélésen Porosenkón kívül részt vett Vlagyimir Putyin orosz és Francois Hollande francia elnök, továbbá Angela Merkel német kancellár.

Angela Merkel és Petro Poroshenko Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Maurizio Gambarini

Az ukrán elnök szerint az útiterv az összes minszki megállapodás végrehajtására vonatkozik majd, beleértve a 2014-es szeptemberi és 2015-os februári megállapodásokat is. Ezek foglalkoznak a többi között a határellenőrzés és a szembenálló felek elválasztásának kérdésével, de rendelkeznek a külföldi katonák kivonásáról és arról is, hogy szabad hozzáférést kell biztosítani az EBESZ-megfigyelőknek a "megszállt terület" minden szegletébe, beleértve az ukrán-orosz határ ellenőrizetlen szakaszát is - hívta fel a figyelmet Petro Porosenko.

Fegyveres rendőri EBESZ-misszió a Donyec-medencébe

Az ukrán elnök szerint a normandiai négyek megállapodtak abban, hogy fegyveres rendőri EBESZ-missziót állítanak fel a Donyec-medencében - ezt a kezdeményezést Németország terjeszti az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) elé.

EBESZ megfigyelők Donyeckben - most még fegyver nélkül Forrás: Sputnik/Igor Maslov

Egyes hírügynökségi értelmezések szerint ez tulajdonképpen azt jelentené, hogy fegyvert kapnának a térségben jelenleg is tartózkodó EBESZ-megfigyelők, akik a tűzszünet betartásán őrködnek.

Vlagyimir Putyin is azt mondta, hogy az EBESZ-misszió hatáskörének kiszélesítéséről lenne szó. Az orosz elnök leszögezte, hogy a tavalyi februári minszki megállapodásnak kell a válságrendezés alapjául szolgálnia.

Angela Merkel és Vladimir Putin Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Maurizio Gambarini

Angela Merkel szerint a rendőri EBESZ-misszió felállítása nem a legsürgetőbb feladat, a legfontosabb a választási törvény kidolgozása lenne. Francois Hollande szerint a normandiai négyek külügyminiszterei - akik kidolgozzák a rendezési útitervet - azt a feladatot kapták, hogy haladéktalanul kezdjék meg a térségbeli helyhatósági választások előkészületeit.

Visszavonják a csapatokat

A több mint egyéves szünet után tartott normandiai formátumú berlini találkozón egyezség született arról is, hogy a kelet-ukrajnai válságövezetben újabb négy helyszínen visszavonják a frontvonal közeléből az ukrán és a Moszkva-barát szakadár erőket.

Angela Merkel azt hangoztatta, hogy a normandiai négyek szükségesnek tartják a rendszeres találkozók megtartását, hogy a folyamat ne veszítsen lendületéből.

A normandiai négyek vezetői utoljára tavaly októberben találkoztak, Párizsban.

A berlini tárgyaláson a kancellár és a három államfő mellett részt vesz Frank-Walter Steinmeier német, Jean-Marc Ayrault francia, Pavlo Klimkin ukrán és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is.

Megállapodás van, de alig tartják be

A Minszkben 2015 februárjában kötött megállapodás a fegyvernyugvás mellett arról is rendelkezik, hogy ki kell vonni a nehézfegyverzetet a válságövezet úgynevezett ütközőzónájából, és regionális választásokat kell tartani. A megállapodás végrehajtása akadozik, a harcok újra és újra kiújulnak.
Kelet-Ukrajnában 2014 tavasza óta harcolnak Moszkva-barát szakadárok az ukrán kormányerők ellen. Kijev és a Nyugat azt veti Moszkva szemére, hogy a lázadókat katonailag támogatja, ezt Oroszország tagadja.