A Földközi-tenger keleti medencéje felé tartó útján a La Manche-csatorna felé közeledik az orosz flotta zászlóshajója, a Kuznyecov Admirális repülőgép-hordozó és köteléke. Az orosz egységet brit hadihajók kísérik, a levegőből a királyi légierő gépei figyelik.

A brit királyi haditengerészet hajói kísérnek egy orosz flottaegységet, amely az Északi-tengeren a La Manche-csatorna felé tart. A brit védelmi minisztérium október 20-ai, csütörtöki bejelentése szerint két romboló, a Duncan és a Dragon, valamint a Richmond nevű fregatt figyeli az orosz flotta mozgását. A tíz egységből álló orosz konvoj (egyben a teljes orosz flotta) zászlóshajója a Kuznyecov Admirális nevű repülőgép-hordozó, a flottához tartozik a Nagy Péter cárról elnevezett atommeghajtású cirkáló, több romboló és kiszolgáló hajó, valamint egy tengeralattjáró.

6,5 kilométernél nem mehetnek közelebb 

A brit védelmi minisztérium csak annyit közölt csütörtökön, hogy a brit egységek feladata az orosz flotta kísérése, és ezt a brit királyi légierő (RAF) felderítő tevékenységgel támogatja. A brit haditengerészeti egységek műveleti utasításában csütörtöki sajtóértesülések szerint szerepel, hogy 4 mérföldnél (6,5 kilométernél) nem mehetnek közelebb a Kuznyecovhoz.

A brit hajók 6,5 kilométernél nem mehetnek közelebb a KuznyecovhozForrás: Ph2 Paul A. Vise

A Földközi-tengerre mennek 

Szergej Sojgu orosz hadügyminiszter szeptember 21-én jelentette be, hogy csatlakozik a Kuznyecov Admirális repülőgép-hordozó nehézcirkáló vezette hajókötelék a már a Földközi-tenger keleti medencéjében tartózkodó orosz flottacsoportosuláshoz.

A TASZSZ hírügynökség katonai forrásokból úgy értesült, hogy a Kuznyecov fedélzeti repülőgépei Szíriában harcoló terrorcsoportokra fognak csapást mérni.

A Kuznyecov három hónapig marad 

A nyáron műszaki karbantartáson átesett hajó legalább három hónapig tartózkodik majd a térségben. A repülőgép-hordozó nehézcirkáló MiG-29K/KUB típusú fedélzeti vadászgépeket és Ka-52 K helikoptereket üzemeltet.