ENSZ-jelentés: Az autózás rengeteg életet követel

Élhetőbb Bartók Béla utat! - biciklis felvonulás
Vágólapra másolva!
Az ENSZ környezetvédelmi szervezetének jelentése szerint 2050-re megtriplázódik a világban a személygépjárművek száma, a motorizált közlekedés addigra a teljes széndioxid-kibocsátás harmadáért lesz felelős. Jelenleg a közlekedési balesetek halálos áldozatainak fele gyalogos vagy kerékpáros. A szervezet azt ajánlja a világ kormányainak, legalább a közlekedési költségvetésük 20 százalékát költsék gyalogos és kerékpáros infrastruktúrára, és tegyenek meg mindent nem motorizált közlekedés fejlesztéséért és népszerűsítéséért.
Vágólapra másolva!

A kormányoknak a közlekedésre szánt pénz 20 százalékát olyan infrastruktúrára kellene költeni, ami a gyaloglást és a kerékpározást helyezi előtérbe, ajánlja jelentésében az ENSZ környezetvédelmi programja (U.N. Environment Program, UNEP).

– mondta Erik Solheim, az UNEP vezérigazgatója.

A gyaloglás és a biciklizés emancipációja

Az UNEP szerint kerékpármegosztó rendszereket kell létrehozni a városokban, fejleszteni kell a kerékpáros infrastruktúrát, több gyalogátkelőhelyre és egyéb forgalomcsillapító megoldásokra van szükség, írja a Reuters.

A jelentés szerint nem csak, hogy többet kellene költeni a gyaloglásra és a kerékpározásra, stratégiákat kell kidolgozni a nem motorizált közlekedés fejlesztésére, illetve azokban az országokban, ahol már van ilyen, végre kell azokat hajtani.

Az UNEP azt ajánlja a világ kormányainak, hogy népszerűsítsék a gyaloglást és a kerékpározást.

– olvasható a jelentésben.

Az UNEP szerint a motorizált közlekedés rengeteg életet követel, emancipálni kell a gyaloglást és a kerékpározást Fotó: Hirling Bálint - Origo

A közúti halottak fele gyalogos és biciklis

Az UNEP szerint évente 1,3 millió ember hal meg világszerte közlekedési balesetben, a halottak fele gyalogos, kerékpáros vagy motoros.

A gyalogosok és a kerékpárosok különösen az alacsony és a közepes gazdasági fejlettségű országokban vannak nagy veszélyeknek kitéve.

Az UNEP által megvizsgált országok közül a három legveszélyesebb Afrikában található. Malawiban a közúti balesetek halálos áldozatainak 66 százaléka gyalogos vagy kerékpáros, Kenyában az arány 61 százalék, Dél-Afrikában 51 százalék.

„Az emberek az életüket kockáztatják, ahányszor utcára lépnek” – mondta Erik Solheim.

Megtriplázódik az autók száma

Az autók köré tervezett közlekedési rendszerek nem csak, hogy rengeteg életet követelnek, de növelik a környezetszennyezést. Az UNEP szerint a világ teljes széndioxid-kibocsátásának negyedéért a motorizált közlekedés felelős.

2050-ra a világ magán-gépjárműveinek száma várhatóan megtriplázódik

(a növekedés elsősorban a fejlődő országokban történik majd), így akkorra a széndioxid-kibocsátás harmada a járművek számlájára lesz írható.

Ekkora növekedés „erősen korlátozni fogja” a világ országainak képességét arra, hogy két fok alatt tartsák a globális felmelegedést, ahogy arról megállapodtak.

A légszennyezés miatt világszerte évente hét millió ember hal meg idejekorán,

a szennyezés ráadásul légúti- és szívbetegség kialakulásához vezet.